Bosanskohercegovačke planine ostavljaju bez daha. Posjetiocima se teško odlučiti, jer nisu sigurni da li je jedna ljepša od druge ili da su ljepše ljeti ili zimi. Svaka je jedinstvena, autentična i predstavlja fantastični dragulj bh. prirode. Definitivno imamo najljepše planine za skijanje. Bosna i Hercegovina je pretežno planinska zemlja, a to je prepoznao i Međunarodni olimpijski komitet koji je odredio da 1984. godine domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara bude upravo glavni grad BiH. U nastavku čitajte koje su to najljepše planine za skijanje u Bosni i Hercegovini.

Vlašić

Planina koja se nalazi u srcu Bosne i Hercegovine. Iako nije najviši vrh na Vlašiću, Babanovac sa svojih 1.260 metara nadmorske visine odličan je za sve zimske sportove. Odlični smještajni kapaciteti, hoteli i pansioni, netaknuta priroda, dobri ski tereni su preporuka za višednevnu posjetu ovoj planini, ali i tzv. vikend-turu. Vlašić posjeduje 25km uređenih staza, dva lifta za odrasle i baby-lift. Vlašić će vas oduševiti i svojom gastro-ponudom, gdje ćete imati priliku da probate i nadaleko čuveni „travnički sir“.

Pansion Čarolija Vlašić: Najbolja destinacija za zimovanje

Jahorina

Ova olimpijska i planinska ljepotica je savršena za one, kojima je potreban između ostalog i odmor iz zdravstvenih razloga. Jahorina ima 20km vrlo zanimljivih staza na visinama od 1.200 do 1.800 m i odličan sistem žičara. Klima je vrlo pogodna bez puno vjetra i sa dosta snijega, što je čini idealnom i vrlo popularnom ski-destinacijom. U okviru turističke ponude mogući su i jednodnevni izleti u Sarajevo, kao i na obližnje planine Bjelašnicu i Trebević.

Trebević

Zanimljivo je istaći kako ga neki smatraju zasebnom planinom, dok su drugi mišljenja da je Trebević samo ogranak Jahorine. Najviši vrh Trebevića iznosi 1629 m.n.v. i pruža prelijep pogled na Sarajevo. Planinarima su na raspolaganju brojne planinarske staze, a djelomično obnovljena bob-staza osim sankaša privlači i druge ovisnike o adrenalinu. Trebević sve više pohode i ljubitelji brdskog biciklizma. U turističkom kompleksu Brus izgrađeni su restoran, bungalovi, umjetno jezerce, pješačke i biciklističe staze. Iz Sarajeva se do Trebevića može pješice doći kroz „mahale“(ulice) na lijevoj strani Miljacke ili preko Vraca, a od Latinske ćuprije vikendom možete uzeti i liniju gradskog prijevoza.

Bjelašnica

Ako više volite prirodu koja je pravi bijeg od urbanog gradskog meteža i pomalo „surove“ uvjete, onda je Bjelašnica idealna za vas. Udaljena je samo 25km od Sarajeva. Skijalište raspolaže sa 8,3 km staza za sve discipline. Također, treba imati na umu da je Bjelašnica planina sa najstrmijim stazama od svih planina u Bosni i Hercegovini.

Kupres

Ukoliko ste romantični, onda je Kupres planina za vas. Kupres odlikuje dobar položaj, veliki broj staza, među kojima i „offroad“ za iskusnije skijaše i boardere, što sve garantuje odličan provod, bilo da dolazite u vikend-turizam ili planirate zimovanje na Kupresu. Za sve romantičare, važno je istaći da Kupres nudi i vožnju sankama sa konjskom zapregom.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Pansion Čarolija Vlašić: Najbolja destinacija za zimovanje - domacin.ba · 26. Januara 2022. at 14:24

[…] je za skijaše rekreativce, ali i ljubitelje prirode. U zimskom periodu sam Pansion Čarolija Vlašić je mjesto dobre zabave. U njemu su često prave nezaboravni […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.