Znate li koje su najzdravije žitarice bez glutena?

U bezglutenskoj prehrani je najvažnije dobro izbalansirati proteine koje se nalaze u žitaricama, kako zbog nutritivnih vrijednosti samih žitarica, tako i zbog njihove različite pripreme u receptima. Postoje razne vrste bezglutenskih žitarica: riža, kukuruz, proso, amarant, teff, a u bezglutenskoj prehrani se često koristi heljda, leblebija, soja i kinoa. Iako ne spada u žitarice, krompirov skrob je odličan dodatak u bezglutenskim receptima.

Kukurz spada u žitarice bez glutena

Ova žitarica bez glutena spada u lako svarljive namirnice. Odličan je za varenje i opstipaciju, jer sadrži celulozu i dijetna vlakna. Kukuruz ima i dosta skroba, zbog čega je glikemijski indeks GI oko 70, dok proizvodi od kukuruza imaju GI i do 75. Osobe koje boluju od dijabetesa i insulinske resistencije bi trebale da izbjegavaju ovu žitaricu zbog visokog glikemijskog indeksa. Kada je u pitanju brašno od kukuruza, preporučuje se brašno dobiveno od cijelog zrna, jer sadrži više vitamina i minerala. Kukuruz sadrži dosta vitamina B grupe, naročito B1, koji ulazi u sastav mnogih enzimskih reakcija. Od minerala sadrži magnezijum, kalijum i gvožđe. Lutein i zeaksantin su fitohemijska jedinjenja koja se nalaze u kukuruzu i pomažu očuvanju vida.

Proso

Proso je posljednjih godina nepravedno zapostavljen u ljudskoj prehrani, ali se lagano vraća i to ne kao hrana za ptice. To je žitarica bez glutena koja se vrlo brzo priprema, sadrži značajne količine cinka, hroma, kalcija, fosfora, željezo, magnezija i joda, a od vitamina sadrži vitamine B grupe, A i E vitamin. Proso sadrži veće količine sirovih biljnih vlakana, pa je odličan za probavu. GI je kao i kod kukuruza, oko 70. Ne preporučuje se u ishrani oboljelih od štitne žlijezde i hašimota, jer sadrži giotrogene materije koje otežavaju proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Riža

Riža je žitarica bez glutena, koja je veoma lako svarljiva namirnica i sadrži biljne gume i pektine, a sadržaj celuloze se razlikuje kod integralnog, crvene i bijele glazirane riže. Smeđa riža ima GI 55, dok crveni ima 50 i on je najzdravija opcija od svih vrsta riže, ne samo zbog niskog GI nego i zbog većeg sadržaja hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. Riža sadrži vitamin B grupe, a od minerala – fosfor, kalij, magnezij, kalcij i željezo. Bijela riža se preporučuje kod poremećaja sa varenjem i kod dijareje.

Heljda

Ova pseudožitarica ne sadrži gluten i ima mnogo više celuloze od ostalih žitarica. Za ljudsku ishranu se koristi oljuštena heljda, koja ima umjeren GI. Bogata je vitaminima B grupe, mineralima, posebno cinkom. Za razliku od drugih žitarica, bogata je aminokiselinom lizin. Heljda je lako svarljiva namirnica, odlična je kod problema sa varenjem, u dijeto-terapiji gojaznosti, kao i kod anemičnih osoba. Posebno se prepoučuje preko zime, jer zagrijava organizam, posebno kod prehlada.

Kinoa spada u žitarice bez glutena

Kinoa spada u žitarice bez glutena, koja je manje poznata kod nas. Može biti crvena, bijela ili crna i odličan je izvor biljnih proteina. Bogata je omega 3 masnim kiselinama, vitaminima B grupe, vitaminom E, zatim mineralima. Ima nizak GI indeks, pa je njena primjena vrlo značajna u dijeto-terapiji dijabetesa i insulinske resistencije. Preporučuje se da se prije upotrebe potopi u vodu da bi spala opna koja imaju gorak okus.

Sve ove žitarice su bezglutenske i imaju veliku primjenu kod raznih alergijskih stanja, autoimunih bolesti, posebno u ishrani male djece. Mogućnosti ima mnogo, raznih ukusa, samo je potrebno da se prilagode određenim stanjima i mogu, uz dobar odabir ostalih sastojaka, da se naprave prava kulinarska umijeća bez glutena.

Izvor : alergijaija.com

Još savjeta klikom ovdje!


1 Comment

Korpa puna zdravlja Dukat Tešanj - domacin.ba · 21. Septembra 2021. at 9:17

[…] je pokrenula mlinsku djelatnost. Danas je Dukat visoko pozicioniran, i nalazi se među 5 vodećih žitoprerađivačkih kompanija u Bosni i […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.