Gljiva kombuha se koristila u ljekovite svrhe još od doba drevne Kine. To je prirodno gazirani probiotski napitak kiselkasto-slatkog ukusa sa malim udjelom alkohola. Priprema se na bazi čaja i takozvane gljive kombucha. Gljiva je organizam sličan sluzavom želatinoznom disku. Predstavlja koloniju živih bakterija i kvasnih gljiva sa simbiotičkim dejstvom. U pripremi ovog eliksira može se koristiti bijeli šećer iako je preporučljivo korištenje organskog meda. Organski med u razblaženom obliku podstiče fermentaciju. Napitak sa kombuhom se može gotov kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim apotekama iako je domaći napitak sa kombuhom garancija kvalitete i svježine.

Povremeni unos kombuhe u kombinaciji sa zdravim životnim stilo i zdravom ishranom pospješuje zdravlje najprije stomaka pa i cijelog organizma. Obogaćuje također crijevnu mikro-floru te suzbija loše gljive (naprimjer kandida). Jača varenje i ubrzava metabolizam te topljenje masnoće u tijelu. Napitak detoksikuje jetru od teških metala i otrova koji usporavaju rad jetre. Ublažav stres koji oštećuje ćeliije i uslovljava degenerativne promjene jer djeluje snažno antioksidativno i imunostimulirajuće. Pojedine naučne i medicinske studije kažu da napitak pomaže u kontroli visokog holesterola i šećera u krvi (što povoljno djeluje na kardio-vaskularni sistem).


Obiluje vitaminom B koji ima pozitivan uticaj na rad mozga i mentalno zdravlje ljudi. Podiže energije i pritom ublažava umor. Hidrira i osvježava organizam prirodnim načinom. Ima blagi gazirani okus.

Recept za napitak sa kombuhom

U posudi stavite 4 male kašike zelenog ili crnog čaja. Prelijte sa jednom litrom ključale vode. Neka stoji desetak minuta. Čaj procijedite. Prelijte čaj u sterilisanu staklenu teglu. Ostavite čaj da se hladi na sobnoj temperaturi. Potom dodajte ¾ šolje kvalitetnog domaćeg meda. Promješajte sa drvenom kašikom. Dodajte 150 gr kombuha napitka sa gljivom. Sa pamučnom krpom ili filter-papirom prekrijte posudu. Učvsrtite sa gumicom. Neka napitak stoji na sobnoj temperaturi ali udaljen od sunčeve svjetlosti. Ne mućkajte sadržaj dok traje fermentacija. Ne pomjerajte teglu. Napitak probajte nakon 5 dana. Tokus bi trebao biti slatkasto-kiseli i blago gaziran.

Ukoliko je napitak previše sladak ostavite da se fermentiše još neko vrijeme ali ne predugo jer napitak postaje sirće. Gljivu iz tegle odstranite kada procijenite da je napitak gotov. Koristite obavezno sterilne rukavice za jednokratnu upotrebu. Gljivu stavite na čist tanjir ali nikako tanjir od metala. Napitak prelijte u praznu i čistu staklenu posudu sa tamnim staklom i hermetičkim poklopcem. Za aromatičniji ukus može se dodati đumbir, kurkuma, cimet, karanfilić, bobičasto voće i drugo začinsko bilje. Boca treba stajati još 3 dana na sobnoj temperaturi. Sadržaj procijedite. Napitak je spreman za konzumaciju. Piće držite u frižideru. Rok trajanja je mjesec dana.


Gljivu (koju ste koristili za pripremu napitka) čuvajte u čistoj staklenoj posudi u koju ste usuli jednu šolju prethodno pripremljenog napitka i 3 šolje čaja sa medom. Posudu prekrijte sa prozračnom tkaninom. Svakih deset dana mijenjajte tečnost. Na gljivi će se razviti novi bjeličast sloj sa svakom novom pripremom kombuha napitka. Onaj najstariji sloj će sa vremenom dobiti tamnu boju. Taj najtamniji dio je najbolje odstranjivati nakon nekoliko procesa fermentacije. Ako se na čajnoj gljivi pojavi sivkasta, zelena ili crna plijesan a tečnost (u kojoj se čuva gljiva) dobije neprijatan miris-sve bacite i nabavite svježe sastojke.

Naslovna fotografija www.electa.com


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.