Neodoljivi desert od sladoleda i pudinga

Kako i kada je tačno nastao desert od sladoleda i pudinga, teško je sa sigurnošću utvrditi. Poznato je samo  da je u pitanju Srednji vijek ali se ne zna tačan datum i izumitelj.
Francuzi su, naime, slično nazivali sve kuhano, dok su Englezi ime “pudding” davali samo slasticama kuhanim u kalupu na pari. Nekadašnji nabujci i kohovi od riže, prezle, sira i drugih sastojaka, koji bi nastajali zahvaljujući jajima bili su vrlo omiljeni, posebice u građanskim kućama.  Puding u današnjem smislu, napravljen industrijskom proizvodnjom u obliku praškastih mješavina, nastao je tek poslije Drugog svjetskog rata.  Dr. August Oetker je nekoliko godina nakon izuma praška za pecivo (1891. godine) izumio i Original puding koji se do tada spravljao onako kako je koja domaćica znala. No, nakon ovog izuma desert od sladoleda i pudinga postao gotovo omiljena slastica na svijetu, koja jednostavno ne izlazi iz mode. 
Potrebno:

1 puding od vanilije
1 puding od čokolade
1 l mlijeka
4 kašike šećera
1 sladoledni desert od čokolade
50 g narendane čokolade
voće


Priprema:
Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom. Staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoloadni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.

Izvor: iftarskimeni.com

Još recepata pronađite klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.