Neodoljivi desert od sladoleda i pudinga
Kako i kada je tačno nastao desert od sladoleda i pudinga, teško je sa sigurnošću utvrditi. Poznato je samo da je u pitanju Srednji vijek ali se ne zna tačan datum i izumitelj.
Francuzi su, naime, slično nazivali sve kuhano, dok su Englezi ime “pudding” davali samo slasticama kuhanim u kalupu na pari. Nekadašnji nabujci i kohovi od riže, prezle, sira i drugih sastojaka, koji bi nastajali zahvaljujući jajima bili su vrlo omiljeni, posebice u građanskim kućama. Puding u današnjem smislu, napravljen industrijskom proizvodnjom u obliku praškastih mješavina, nastao je tek poslije Drugog svjetskog rata. Dr. August Oetker je nekoliko godina nakon izuma praška za pecivo (1891. godine) izumio i Original puding koji se do tada spravljao onako kako je koja domaćica znala. No, nakon ovog izuma desert od sladoleda i pudinga postao gotovo omiljena slastica na svijetu, koja jednostavno ne izlazi iz mode.
Potrebno:
1 puding od vanilije
1 puding od čokolade
1 l mlijeka
4 kašike šećera
1 sladoledni desert od čokolade
50 g narendane čokolade
voće
Priprema:
Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom. Staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoloadni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.
Izvor: iftarskimeni.com
Još recepata pronađite klikom ovdje!
0 Comments