Vijekovima je šuma kod Olova, u selu Bakići šutjela, dok je kroz grane omorika, sunce zrakama davalo posebnu boju portretu kamenog diva. Divu koji se tu zatekao slučajno u mitskoj tišini i počeo prkositi vijekovima. Obelisk kod Olova prkosi vijekovima.

Vječan i neizbrisiv kao što nije izbrisiva ni historija koju je pisao njegov stvaratelj, bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. Upravo takav, on u polumračnoj sjeni stotinama godina budi maštu prolaznika, putnika, zaljubljenika u starinu i ostalih.

Ne, nema tu slučajnih prolaznika. Njemu se dolazi maksuz, baš onako kako tradicija u Bosni i nalaže. Dolaze i odlaze, a on ostaje preferirajući samoću da svjedoči o jednom vremenu.

Malo se toga zna o Obelisku. Smatra se da ga je u 14. stoljeću napravio kralj Tvrtko I Kotromanić, a o tome postoji i legenda. Legenda kaže da je Tvrtko I u šumi, kod Bakića, lovio divlje svinje i da je prilikom lova ranjen. Rana je bila opasna i jedva je preživio, a u slavu što je preživio napravio je Obelisk kod Olova.

Kako ga napravi tako ovaj kameni div i ostade tu u Olovu. Bilo je pokušaja da se premjesti u Zemaljski muzej, ali se nije dao. Više je volio da ostane u samoći, između omorika koje ga štite od vrućina.

O njemu postoje i druge pretpostavke, ali se svi historičari slažu da je jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih spomenika Bosne i Hercegovine. Obelisk kod Olova je visok preko četiri metra. Sama kugla koja se nalazi na vrhu je visoka 45 centimetara.

Na svim stranama Obeliska su iscrtani simboli: cvijeće, grožđe, spirale i životinje. Na vrhu Obeliska je savršeno oblikovana piramida sa sve četiri strane.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

2 Comments

Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta u Bosni i Hercegovini (prvi dio) - domacin.ba · 29. Decembra 2021. at 9:06

[…] je u samom središtu grada Olova, pored mjesta gdje se sastaju dvije planinske ljepotice, rijeke Bioštica i Stupčanica, […]

Vikendica Rest house Olovo - Posjeti.ba · 4. Juna 2022. at 21:20

[…] U blizini je izletište Zeleni vir, a preporučujemo da posjetite i Obelisk kod Olova. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.