Bugarska kuhinja je jedna od poznatijih na Balkanu. Odlikuje se obiljem povrća, mesa i raznolikošću začina. Donosimo vam neke od popularnih recepata ove zanimljive kuhinje.
Tarator (hladna ljetna supa)
[umetnime]
Tarator je hladna supa napravljena od jogurta, vode i krastavca naribanog ili izrezanog na kockice, suncokretovog ili maslinovog ulja, soli, bijelog luka. Kada je gotova, supu možete posuti zdrobljenim lješnikom (po želji).
Priprema: U pola litre vode, dodate jogurta (1-2 čaše) i nekoliko naribanih (ili izrezanih na kockice) krastavaca. Pustite da proključa i odmah smanjite vatru. Dodate 2-3 kašike ulja (po izboru), so, bijeli luk (nariban ili irezan na kockice). Po potrebi, dodate malo vode. Kuhati još nekoliko minuta. Po želji, supu pospete zdrobljenim lješnikom.
Bob Chorba (Manastirska bobova (grahova) čorba)
Potrebno: 300 g boba ili bijelog graha, 1 l vode, 3 kašike ulja, 1-2 veće mrkve, crveni luk, 1-2 čili paprike, 2-3 paradajza, peršun, celer, so.
Priprema: Potopite 300 g boba ili graha preko noći. Operite i posušite. Prebacite u dublju šerpu. Dodate jednu litru vode i pustite da proključa. Smanjite temperaturu. Dodajte 3 kašike suncokretovog ili maslinovog ulja, sušenog ili svježeg celera, naribani (ili isitnjeni) crveni luk. Potom dodajte mrkvu, čili papriku (svježu ili u prahu), so. Povremeno miješajte. Dodajte narendani paradajz i peršun. Kuhajte još 5 minuta.
www.unicart.bg
0 Comments