Bugarska kuhinja je jedna od poznatijih na Balkanu. Odlikuje se obiljem povrća, mesa i raznolikošću  začina. Donosimo vam neke od popularnih recepata ove zanimljive kuhinje.

Tarator (hladna ljetna supa)

[umetnime]

tarator

Tarator je hladna supa napravljena od jogurta, vode i krastavca naribanog ili izrezanog na kockice, suncokretovog ili maslinovog ulja, soli, bijelog luka. Kada je gotova, supu možete posuti zdrobljenim lješnikom (po želji).

Priprema: U pola litre vode, dodate jogurta (1-2 čaše) i nekoliko naribanih (ili izrezanih na kockice) krastavaca. Pustite da proključa i odmah smanjite vatru. Dodate 2-3 kašike ulja (po izboru), so, bijeli luk (nariban ili irezan na kockice). Po potrebi, dodate malo vode. Kuhati još nekoliko minuta. Po želji, supu pospete zdrobljenim lješnikom.

Bob Chorba (Manastirska bobova (grahova) čorba)

bob 2

Potrebno: 300 g boba ili bijelog graha, 1 l vode, 3 kašike ulja, 1-2 veće mrkve, crveni luk, 1-2 čili paprike, 2-3 paradajza, peršun, celer, so.

Priprema: Potopite 300 g boba ili graha preko noći. Operite i posušite. Prebacite u dublju šerpu. Dodate jednu litru vode i pustite da proključa. Smanjite temperaturu. Dodajte 3 kašike suncokretovog ili maslinovog ulja, sušenog ili svježeg celera, naribani (ili isitnjeni) crveni luk. Potom dodajte mrkvu, čili papriku (svježu ili u prahu), so. Povremeno miješajte. Dodajte narendani paradajz i peršun. Kuhajte još 5 minuta.

www.unicart.bg


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.