Orašasti plodovi generalno su ukusni te povoljno utiču na mozak i cijeli organizam. Mješavina orašastih plodova je odličan izbor grickalica (naprimjer bademi, orasi, lješnici, pistacije, indijski orasi) ili izabrati samo jednu vrstu. Pistacije su najzdravije grickalice koje jačaju imuni sistem, čuvaju srce, kožu čine zdravom i lijepom te reguliraju tjelesnu težinu.
Najzdravije grickalice pistacije u domaćem jogurtu
U 250 ml jogurta dodajte 2 kašike pistacija, jednu kašiku chia sjemenki, jednu kašiku sjemenki lana i zaćine po želji. Ostavite 20tak minuta ali ne previše dugo jer chia sjemenke brzo nabubre. Ovim doručkom se pokreće probava te organizam puni sa hranjivim sastojcima i dobrom energijom.
Pistacije mogu biti grickalice ili dodatak u jogurtu, juhama, salati, sladoledu i drugim slanim i slatkim jelima. Poseban specijalitet je baklava sa pistacijama.
Pistacije su izuzetno zdrave. Sadrže vitamine A, B6, C i E važne za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju cancera i očuvanje nervnog sistema. Pistacije osim toga obiluju vlaknima potrebnim za zdravlje probavnog trakta. Dobar su izvor magnezija, željeza, kalcija, fosfora, cinka, natrija, mangana, kalija i bakra. Pistacije pomažu osobama koje muče grčevi u mišićima ili imaju manjaka željeza u krvi. Ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na regulaciju tjelesne težine. Pistacije brzo stvaraju osjećaj sitosti zbog udjela vlakana, bjelančevina i masti. Sa pistacijama svakako treba biti umjeren iako imaju manje kalorija od ostalih orašastih plodova. Najbolji izbor su neoljuštene pistacije.
NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”
Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.
Naslovna fotografija www.konzum.hr (www.eurocompany99.com )
0 Comments