Popularna eterična ulja koja rješavaju glavobolju (menta, limun i lavanda)

Glavobolja može imati različite manifestacije koje se razlikuju od osobe do osobe (osjećaj pulsiranja, trnjenje, stiskanje ili oštar bol). U drevnom Egiptu kaže Herodot postojali su sveštenici koji su liječili samo glavobolju. Danas 4% svjetske populacije pati od glavobolja – kažu podaci Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO). Nekada glavobolje traju preko 15 dana. Uzroci mogu biti česte i nagle promjene vremena i atmosferskog pritiska, visok stepen stresa, problemi sa držanjem, hormonalna neravnoteža, cirkulacija u vratu, alergije na neke namirnice. Uz glavobolju stižu i ostali simptomi (mučnina, povraćanje, slabost, bolovi u području očiju, začepljenost nosa). Uzrok treba ispitati i potom djelovati na uzrok.

Pomoć za glavobolje

Ublažavanje bolova i stvaranje boljeg osjećaja se postiže inhalacijom te nanošenjem eteričnih ulja na sljepoočnice i vrat. Ova tri eterična ulja možete pomiješati u jednakim omjerima te razrijediti sa bazičnim uljem. U 10 ml dodajte 4 kapi mješavine. Ovakvu malu bocu uvijek možete držati u torbi / ruksaku. Pri pojavi prvih simptoma mučnine i glavobolje izmasirajte vrat ili glavu ovom mješavinom. Ili sipajte u vodu, pokvasite pamučnu krpu i stavite kao kompresu. U maloj roll-on flaši možete također pomiješati eterična i bazična ulja u omjeru 1:1. Tada mješavine stavite samo na pulsne tačke odnosno malu površinu na tijelu.

Menta– eterično ulje ove biljke je provjereno najveća pomoć za migrene i glavobolje. Ima analgetička i antispazmodička svojstva. Ublažava mučninu.

Lavanda– opušta i smiruje nervni sistem. Studija iz 1994. godine pokazuje da 15- minutno udisanje eteričnog ulja lavande pomoglo 92 od ukupno 129 učesnika u eksperimentalnoj grupi.

Limun– eterično ulje limuna pomaže u smanjenju vrtoglavice, mučnine i glavobolje. Pomaže također u smanjenju krvnog pritiska. Aroma limuna osvježava i revitalizuje.

Pročitajte još korisnih savjeta klikom ovdje!


1 Comment

Ulje čajevca i njegove koristi - domacin.ba · 14. Septembra 2021. at 15:03

[…] Eterično ulje čajevca kao i sva ostala eterična ulja ima mnoge koristi i beneficije. Posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, pa se koristi od davnina. Ovo moćno eterično ulje ima zaista brojne namjene – od liječenja akni, smirivanja kože i dezinficiranja pa sve do uklanjanja prhuti. Pogledajte za što se točno primjenjuje. Svoju najveću upotrebu ima na području Australije u tradicionalnoj medicini. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.