Semizovac je svojevremeno bio srez, odnosno administrativno sjedište ovog kraja, raskrsnica drumskih i željezničkih puteva koji vode ka Sarajevu,  Zenici i Tuzli. Poznato je bilo i svim ljubiteljima ribolova, koji su posjećivali bistre i zelene vode rijeka Bosne i Ljubinje. Ovo naselje nekada je imalo pilane i bilo mjesto separacije rude mangana iz obližnjih rudnika u Čevljanovićima. Mangan i drvena građa iz pilane Srednje nekada se izvozila željeznicom u sve dijelove svijeta.  Gašenjem rudnika, počela je i stagnacija ovog mjesta koja je vidljiva na svakom koraku i dandanas. Mnogi se i danas sjećaju da je baš u Semizovcu bilo najviše servisa za motorne pile. Pile za servis su dostavljane na popravak iz cijele bivše države i šire. Mi smo posjetili smo spomenik prvoj sijalici u Bosni i Hercegovini u Semizovcu. U nastavku pročitajte o čemu je riječ.

2016-02-21 12.41.38

Semizovac i turizam – Spomenik prvoj upaljenoj sijalici

Danas u Semizovcu nema vidnog razvoja. Nećete sresti niti jednog turistu koji obilazi ovo mjesto, ali postoji jedna zanimljivost koja izdvaja Semizovac od ostatka svijeta. Naime, radi se o činjenici da je vjerovali ili ne, električnu struju odmah nakon New Yorka dobio Semizovac. U New Yorku je prva sijalica zasvijetlila 1881. godine, dok je prema pismenim saznanjima i nekim hroničarima, prva sijalica u Semizovcu zasvijetlila 1890. godine. To je ujedno bila i prva sijalica koja je zasvijetlila u Bosni i Hercegovini. I Sarajevo se ne može uporediti sa Semizovcem. Električna struja je u Sarajevu uvedena 1895. godine. Tadašnja sijalica napravljena u Semizovcu bila je jednostavne konstrukcije, klasična žarulja od 1,5 V. Bila je umjetni izvor svjetlosti nastao prolaskom električne struje kroz tanku nit od volframa, zagrijavajući ju do usijanja, koja je onda proizvodila struju. Današnje sijalice se manje više temelje na istom principu rada, s tim što postoji veliki broj varijacija pa tako imamo obične sijalice, halogene,..itd.

Imajući sve ovo u vidu, gradske vlasti su u središtu Semizovca odnosno na prostoru tamošnje osnovne škole, napravili i spomenik u čast prvoj upaljenoj sijalici u Bosni i Hercegovini. Ujedno i jednoj od prvih koja je ikada zasvijetlila u cijelom svijetu. Zanimljivo i simpatično, nema šta. Nadamo se samo da će ovaj jednostavni predmet, koji svi svakodnevno i svugdje koristimo, još dugo nalaziti svoju upotrebu u našim životima.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Zamjena sijalice slomljenog grla - domacin.ba · 6. Jula 2022. at 13:56

[…] sijalici često pregore i puknu u korjenu, i teško je poslije ostatak izvaditi iz grla. Evo kako […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.