Osobe koje su alergične na pripravke sa biljkama iz porodice glavočika (neven, ambrozija, hrizantema i slično) trebaju se suzdržavati od korištenja ovih proizvoda zbog rizika od nepovoljnih reakcija. Preparati sa arnikom su jako korisni za sportiste, planinare, atletičare, i osobe koje se bave fizičkim aktivnostima (koje opterećuju zglobove i mišićno tkivo).

Sastojci arnike djeluju snažno antiupalno i analgetski što je korisno za istegnuća, modrice, kontuzije i slične povrede. Korisni su protiv bolova usljed istezanja tijela. Ublažavaju bol i osnažuju pokretljivost osobama koje imaju osteoporozu i reumatoidni artritis-kažu travari. Arnika je djelotvorna za staračke pjege, blage iritacije kože i nepravilnosti na licu (zbog visokog udjela masnih kiselina i antioksidativnih komponenti). Arniku, tada, treba kombinirati sa drugim biljkama i eteričnim uljima istog sadržaja. Redovna primjena prirodnih proizvoda smanjuje vidljivost nepravilnosti na koži, jača tonus kože te kožu čini svjetlijom.

Preparati sa arnikom se pripremaju ovako


Priprema domaćeg proizvoda sa arnikom: u manju staklenu sterilisanu teglu ubacite 4 kašike osušenog cvijeta arnike te šolju i pol maslinovog ulja (ili bademovog, ili susamovog ulja). Promješajte i teglu zatvorite. Teglu sa smjesom držite na suhom i sunčanom mjestu od 14 dana do mjesec dana. Smjesu procijedite kroz gazu. To je ujedno bazni materijal za pripremu ljekovite masti. U posudu za kuhanje na pari (ili u dublji lonac) stavite sadržaj iz tegle, nakon isteka mjesec dana. Dodajte 3 kašike pčelinjeg voska. Zagrijavajte uz stalno mješanje sa drvenom kašikom. Kada se vosak istopi, ostavite smjesu da se ohladi. Dodajte 10 kapi eteričnog ulja kamfora, 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa i 5 kapi eteričnog ulja karanfilića. Promješajte.

Sadržaj opet uspite u staklenu teglu (ili manje plastične kutije). Čuvajte na tamnom i hladnijem mjestu. Rok trajanja masti je pola godine. Ljekovita mast se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu. Ne nanosite blizu otvorenih rana/posjekotina. Mast namažite na bolno mjesto. Umasirajte sa laganim kružnim pokretima da se svi sastojci bolje upiju.
Recept za ljekovitu mast protiv staračkih pjega i nepravilnosti na licu: u čistu staklenu teglu ubacite jednu kašiku osušenog cvjeta arnike, 2 kašike kakao putera i 2 kašike extradjevičanskog maslinovog ulja te jednu kašiku kokosovog ulja. Može se dodati jedna kašika ulja od košpica kajsije i jedna kašika ulja od nara. Smjesu promješajte sa drvenom kašikom. Zavrnite poklopac. Teglu stavite u dublju posudu napunjenu sa toplom vodom. Tečnost potom zagrijavajte na minimalnoj temperaturi 4 do 5 sati (pazite da tečnost ne provrije). Pripravak procijedite kroz gazu i Vaši preparati sa arnikom su gotovi.

Skladištenje

Biljke dobro pritisnite sa rukama da svo ulje izađe. U lonac uspite jednu šolju hladnocijeđenog maslinovog ulja i jednu kašiku izrendanog voska. Ovu smjesu zagrijavajte na vodenoj pari. Lonac uklonite sa šporeta kada se vosak istopi. Dodajte jednu šolju infuziranog ulja arnike, 5 kapi eteričnog ulja divlje ruže i 5 kapi eteričnog ulja limuna. Promješajte. Sadržaj uspite u staklenu teglu. Teglu držite na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Staračke fleke mažite 2 do 3 puta dnevno sve dok ne potrošite cijelu količinu smjese. Onda napravite novu ljekovitu mast. Ne koristite u području oko usana, očiju niti na ispucaloj koži.

Naslovna fotografija: https://www.dr.hauschka.com/

Categories: Zdravlje

Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.