Iftari, somuni i tradicionalna sofra ponovno su gosti u brojnim bh. domovima.

Mi vam danas prenosimo dva prijedloga za iftar, stare recepte naših predaka – za tirit-pitu i kajmak-baklavu. O ovim receptima pisao je i Evlija Čelebija, slavni turski putopisac, u svom Putopisu iz 1660. godine.

Tirit pita (burek s kokošijim mesom)

Recept prenosimo u originalu.

Tirit pitaPotrebno:

1 kokoš (domaća je najbolja)

2-3 krompira
sol i biber
ulje i  celer/peršun

Kokoš se skuha u malo nezačinjene vode i kada se dobro skuhala (to vidite prema ogoljenim kostima), onda se vadi van tečnosti (zadržite tečnost!) i pusti da se ohladi da se može svo meso skinuti i iskidati na manje komade.

Ohlađeno i iskidano meso se miješa sa sitno nasjeckanim krompirom (ko ne voli, ne mora), dodaje se sol, biber, malo ulja, malo celera i peršuna. Dobro se izmijesi i zavija u jufke*, kao i svaka druga pita. Tepsija treba biti dobro masna, a rerna dobro ugrijana: pecite od 50 do 60 minuta. Prije nego pitu izvadite iz rerne, zalijte je s nekoliko kašika one supe u kojoj se skuhala kokoš i zapecite tako još nekoliko minuta.

Prema želji, možete prepržiti malo maslaca s češnjakom koji ste zgnječili u sol, te pomiješajte to s kiselim mlijekom i poslužite s pitom!

*Ukoliko ne želite kupovati jufke, ovo je recept za odlične jufke: Potrebno vam je pola kile brašna, 3 dcl mlake vode, ½ dcl ulja i malo soli. Zamijesite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu podlogu gdje ga nastavite polako mijesiti dok se ne prestane lijepiti. Podijeliti na tri dijela, svaki razvući u manji krug, namazati uljem i ostaviti na krpi da odstoji nekih pola sata u toploj sobi. Tijesto nakon toga, na stolnjaku razvlačiti od sredine i kad postane providno, nauljiti i staviti smjesu. Zarolati stolnjakom s obje strane, prerezati na sredini i zarolati kao za svaku drugu pitu.

Kajmak-baklava

Potrebno:

jufke za baklavu

slatki kajmak (slatko vrhnje)

1 šolja tučenih badema ili oraha

1 šolja slatkog mlijeka

Agda:

1 kg šećera

1 litar vode

1 limun

Baklava-1024x682Prvo skuhati agdu jer se topla baklava zalijeva hladnom agdom (limun izrezati na kriške i staviti u agdu).

Potom u masnu tepsiju naredati tanke jufke za baklavu preko kojeg ide fil od slatkog kajmaka, badema i mlijeka. Tako se slaže u nekoliko tavana (turska riječ za spratove), a zatim peče na temperaturi od 180°C – kad baklava porumeni postepeno smanjivati temperaturu. Nakon pečenja zaliti agdom.

Prijatno!

(radiosarajevo.ba)


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.