U početku je slikanje po staklu bio hobi koji je vrlo brzo prerastao u posao. Moja ljubav prema crtanju i kaligrafiji je priča iz medresanskih dana koja je uvijek ispunjavala moje slobodno vrijeme, tako da je ovo čime se sada bavim spoj ljubavi prema kaligrafiji i kreativnom radu, priča na početku razgovora za Oslobođenje Lamija Selman iz Travnika, koja se od prošle godine intenzivnije bavi ukrašavanjem raznih keramičkih i staklenih predmeta, u čemu, kako je istakla, zaista uživa.

Lamija je završila medresu “Osman-ef.Redžović” u Visokom i diplomirala na IPF-u u Zenici kao profesorica vjeronauke, a danas je ponosna majka Fatime i Hamze koja je odlučila da svoj hobi pretvori u posao, da ukrasi razne predmete koji će poslije obradovati druge ljude.

Preporuke

“Ukoliko volite kreativan rad, onda znate da ideje uvijek dolaze same, tako je i ova moja ideja došla spontano i krenula da se razvija. Kad nešto volite i uživate u nečemu, napredak je zagarantovan. Tako je i ovaj moj rad odmah prepoznat kao kvalitetan i neuobičajen na ovim prostorima”, istakla je Lamija.

Prvi kupci bili su ljudi koji su prvi i vidjeli radove, a njihovo zadovoljstvo i preporuka svakako su joj, kako je naglasila, bili još veća motivacija za daljnji rad.

“Tako da se ovaj posao veoma brzo proširio i pristizalo je sve više narudžbi”, kazala je ona.

Krenula je sa ukrašavanjem čaša, šoljica, šolja, tacni, šećernica, vazni…

“Međutim, obaveze koje imam prema porodici i djeci mi ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena za kreativnost, ali u budućnosti svakako imam namjeru proširiti posao”, istakla je Lamija.

Prema njenim riječima, uglavnom radi po narudžbi, a u početku su to bili setovi čaša i šoljica koji se stalno naručuju, a razlika je u sitnim detaljima.

“Moj sadašnji rad je uglavnom isprogramiran narudžbama koje često pristižu”, rekla je Lamija, dodajući da je prodajom za sada zadovoljna, a narudžbi ima dosta posebno u vrijeme praznika.

Narudžbe

“Trudim se ispoštovati sve narudžbe jer, ipak mi je zadovoljstvo onih koji naručuju najvažnije. S obzirom na to da šaljem poštom, narudžbe su stizale iz svih krajeva naše lijepe Bosne i Hercegovine, a imala sam narudžbi i izvan BiH, tako da mojih radova ima i u Austriji, Švicarskoj, Norveškoj, Crnoj Gori, Švedskoj i Luksemburgu”, kazala nam je Lamija.

Kad je riječ o narudžbama Lamija ističe da se susretala sa raznim željama naručilaca.

“Bilo je mnogo zanimljivih i simpatičnih narudžbi. Mnogo su naručivane šolje za čaj s natpisima, i to uglavnom za neke posebne datume, kao što su rođendani i godišnjice sa lijepim porukama”, istakla je Lamija, dodajući kako je posebno lijep osjećaj kad nekom pomognete iskazati svoja najdublja i najljepša osjećanja.

Također, do sada je radila i set šoljica sa imenom unuka koje je posebno naručio jedan dedo, a bilo je narudžbi i za šoljice sa imenima novorođene bebe, imenima članova porodice i slično.

Kad je u pitanju promocija i naručivanje danas je internet najpopularniji način te je i Lamija napravila facebook stranicu Ručni radovi Lamija – Travnik putem koje promoviše svoje radove, ali i prima narudžbe.

Kad su u pitanju cijene Lamija je istakla kako se trudi da cijena proizvoda bude realna i prilagođena ekonomskoj situaciji u BiH i mada je imala prijedloge da cijene svojih ručnih radova poveća, ali Lamija to ne želi i kaže:

“Zadovoljstvo osoba s kojima sarađujem i moje zadovoljstvo su najbitniji”.

www.oslobodjenje.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.