Ono što su Mozartove kuglice za Salzburg, to je Sacher torta za Beč.

Cijela priča je počela kada je grof Metternich, davne 1832. godine, naložio svojoj dvorskoj kuhinji da za njega i njegove visoke goste kreiraju poseban desert.

No, šef kuhinje bio je bolestan pa je šesnaestogodišnji mladić Franz Sacher, tada u drugoj godini naukovanja, morao preuzeti zadatak na sebe. Upravo je on izumio temeljni recept Sacher torte.

Kasnije, nakon što je završio naukovanje, počeo je naveliko prodavati svoju novu kreaciju. Međutim, tek je njegov sin Eduard, za vrijeme naukovanja kod dvorskog slastičara Demela, usavršio recepturu. Sacher torti dodao je glazuru od čokolade i džem od marelice.

Uz ovu legendarnu tortu vežu se jednako legendarni dugogodišnji pravni prijepori između Sachera i Demela o tome tko je proizveo „izvornu“ Sacher tortu. Pravna „bitka za tortu“ trajala je od 1930. do 1965. godine. Otada, naime, postoji „Demelova Sacher torta“ i „izvorna Sacher torta“.

Premda je izvorni recept strogo čuvana tajna tvrtke „Sacher Confiserie“, vi ipak možete upotrijebiti sljedeću varijantu á la Sacher. Torta je, usput budi rečeno, najfinija s malo nezaslađenog tučenog vrhnja, a kava Wiener Melange upotpunit će užitak.

Sastojci:

8 dag maslaca

8 dag čokolade

8 žumanjaka

8 dag šećera

snijeg od bjelanjaka

10 dag brašna

marmelada od marelica

čokoladna ocaklina


Priprema:

Tijesto:
Pjenasto izmiješanom maslacu, šećeru, žumanjcima i omekšanoj čokoladi dodamo snijeg i brašno te pečemo oko 1 sat. Ohlađenu tortu prerežmo na dva dijela, namažemo marmeladom i prelijemo čokoladnom ocaklinom.

Vrijeme pripremanja i pečenja: 1 sat i 30 min.

Izvor: Covermagazin

Još savjeta pronađite klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.