Smještena na adresi Obala Kulina bana broj 1, Sarajevska ili Gradska Vijećnica je, može se reći, najimpozantniji objekat u gradu Sarajevu. Izgrađena je za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u pseudomaurskom stilu, koji je ujedno i najčešće korišten stil gradnje toga vremena.

Projekat izrade uradio je Alexander Wittek, po uzoru na džamiju Kemala II, u Kairu. Povijesničari tvrde da je Wittek umno obolio i izvršio samoubojstvo, jer je bio optužen da nije urađena po projektu (nedovoljno osvjetljenje u glavnoj auli zgrade).

Završetak Wittekovog projekta je povjeren 1894. Ćirilu M. Ivekoviću. Cjelokupna izgradnja je trajala od 1892. do 1894. godine. Gradska Vijećnica je službeno otvorena 1896.

Nakon otvorenja, Vijećnica je bila sjedište tadašnje gradske uprave i gradske administracije. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je bila sjedište Okružnog suda Sarajeva i  Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga ona postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Vijećnica je simbol susreta civilizacija

Vijećnica predstavlja simbol susreta civilizacija. Izgorjela je tokom granatiranja i dvodnevnog požara 25. i 26. augusta 1992. godine. Tada je izgorjelo oko 80 % dokumenata, časopisa i knjiga o povijesti Bosne i Hercegovine, odnosno preko 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Obnovljena je 9. maja 2014, zahvaljujući donacijama vlade Austrije i Europske komisije. Dana 5. septembra 2006, Vijećnica je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  Zgrada Vijećnice je sjedište Gradske uprave grada Sarajeva u kojem se nalazi Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, i u kojoj se dešavaju razni kulturni sadržaji javnog karaktera.

Dana 5. septembra 2006. Vijećnica je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zgrada Vijećnice je sjedište Gradske uprave grada Sarajeva u kojem se nalazi Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i u kojoj se dešavaju razni kulturni sadržaji javnog karaktera.

Narod bez tradicije i kulture je kao drvo bez korijena.  

Cijeli članak pogledajte na linku.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.