Seoski turizam je sve popularniji u BiH. Očuvanje tradicije i običaja određenih područja u dijelovima Bosne i Hercegovine postaje sastavni dio zanimanja sve većeg broja lokalnih stanovnika različitih profila. Sa željom da tradiciju i običaje prikažu drugima i očuvane ljepote lokalne sredine podjele sa što većim brojem posjetilaca, brojni entuzijasti svojim primjerom doprinose razvoju seoskog turizma u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini svakodnevno raste broj zanimljivih i nepoznatih destinacija u seoskim sredinama. Tako na obroncima prekrasnih planina, u nizinama i poljima, u kojima se živi na tradicionalan način, čuvaju običaji i njeguju prirodne ljepote i svevremene i neprolazne vrijednosti. U takvim područjima Bosne i Hercegovine žive ljudi otvorena srca i široke duše, koji rado dočekuju goste.

Iako nedovoljno brzo i ne sa željenim efektima, seoski turizam u Bosni i Hercegovini postaje prepoznatljiva turistička djelatnost. Preko nje ostvaruju se sve veći prihodi pojedincima, lokalnim zajednicama i Federaciji Bosne i Hercegovine.

U seoskom turizmu Bosne i Hercegovine se ističu lokaliteti jedinstvenog ambijenta, sadržaja i ponude, kao što je Etno selo u Bijeljini. Više informacija u nastavku. Ovo selo je postalo turistička znamenitost sjeveroistočne Bosne i turistička destinacija koju godišnje posjećuje blizu 800.000 gostiju iz cijele Evrope i okruženja. Dolaze kako bi se bar nakratko opustili od svakodnevne užurbanosti gradske vreve. Ali i uživali u prekrasnim, očuvanim i obnovljenim blagodetima sela, starine i autentične prošlosti.

Seoski turizam u Bungalovima Krupa na Vrbasu

Bungalovi Krupa na Vrbasu su idealan privatni smještaj za sve avanturiste. Nalaze se u neposrednoj blizini slapova na Krupi.

Bungalovi su mjesto gdje Vas uspavljuje i budi cvrkut ptica koje tako upotpunjuju prirodnu idilu. Odličan izbor za odmor u prirodu.

Etno selo na Bijambarama

Mjesto za odmor i opuštanje u seoskom ambijentu odnedavno nudi Etno  selo na Bijambarama. Nalazi se u neposrednoj blizini uz magistralni put Sarajevo – Tuzla. Uz seosku idilu, planinsku tišinu, prirodni ambijent, u neposrednoj blizini ovog bisera turističke ponude su neopisive i jedinstvene ljepote izletišta i pećina Bijambare. Mjesta koje rado posjećuje hiljade izletnika i ljubitelja odmora u prirodi iz Sarajeva, ali takođe iz sjeveroistočne i centralne BiH.

Etno selo u Međugorju

Očuvanje prirodnog ambijenta hercegovačkog sela, u izvornom ambijentu nudi Etno selo Međugorje. Udaljeno svega nekoliko kilometara od poznatog svetišta Međugorje, na tromeđi Čitluka, Međugorja i Ljubuškog. Etno selo je otvorilo je svoja vrata posjetiocima iz cijeloga svijeta 2008. godine. Predstavlja idealno mjesto za očuvanje kulturnih i moralnih vrijednosti običaja ovog kraja.

Seoski turizam u Etno selu Kotromanićevo

Kotromanićevo je smješteno na obali rijeke Veličanke. Odiše jednostavnošću zbog mnoštva tradicionalnih artefakata, koji su stari do 300 godina i preneseni sa različitih bosanskohercegovačkih lokaliteta.

Etno selo Čardaci

Etno selo Čardaci, savršen naziv za oazu ni na nebu ni na zemlji. Spoj nespojivog. Sa jedne strane etno kućice koje odaju rustikalnu toplinu doma, domaća hrana, prijatna dobrodošlica domaćina. Sa druge strane sadržaj i visokokvalitetna usluga da zadovolji svakog zahtjevnog modernog gosta.

Etno selo Stanišići

Na trećem kilometru od Bijeljine prema Pavlovića mostu, u srcu semberske ravnice, na površini od petnaest hektara, porodica Stanišić je izgradila Etno Selo Stanišići. Etno Selo Stanišići je selo sa dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mljekarom, vodenicom, kovačnicom, ambarom za žito, starim kućama i velikom gostinskom kućom, koji su prenijeti iz sela u opštini Vareš i sela sa planina Zvijezde i Romanije, iz susjednih opština.

Etno selo Grabovica

Eco selo Grabovica  se nalazi na Buškom jezeru(jednom od najvećih akumulacijskih jezera u Europi), desetak kilometara udaljeno od graničnog prijelaza Kamensko, uz prometnicu prema Tomislavgradu.
Novo turističko odredište koje postaje prepoznatljivo kako u Dalmaciji  i ostalim dijelovima Hrvatske tako i širom Bosne i Hercegovine  i zemljama u okruženju.

Idilično mjesto s prekrasnim pogledom na Buško jezero,u sklopu  istog je vlastito mini jezero s velikom  fontanom  i nekoliko manjih na potocima kroz eko selo što daje posebnost  ovom „rajskom“ odredištu.

Etno selu Ban Vir Glavatičevo

Posebnu pažnju krade etno selo koje je sastavljeno od 5 kućica sa kupatilima i ukupno 30 kreveta. Kućice su sagrađene od prirodnih materijala, najviše od kamena i drveta, a okružuje ih prekrasna priroda te pomno uređen krajolik.

Etno selo Semešnica

Eko selo Semešnica u Donjem Vakufu je mjesto u kojem iz prve ruke možete isprobati čari konzumacije hrane koju vam proizvođač isporučuje bez ijednog posrednika. U centru turističke ponude koju vode lokalni starosjedioci nalazi se ribnjak „Semešnica“ koji je dobio naziv po istoimenoj rijeci. Ponudu turističkog sela nadopunjava restoran koji se nalazi uz samu rijeku bogatu slapovima, a gotovo je nevjerovatno da ambijent divlje i iskonske prirode centralne Bosne možete iskusiti na tek tri kilometra od centra grada Donjeg Vakufa.

Etno selo Natura Art

Turističko naselje Natura Art je smješten na veoma interesantnom dijelu rijeke Une. Svojim sadržajem  predstavlja  bosansku tradiciju. S akcentom na ovaj dio Krajine gdje su  mlinovi i  vodenice stoljećima  mljeli pšenicu i kukuruz. Stara kovačnica daje prikaz nekadašnjih alata kojim su  se kovale alatke za rad na seoskim  domaćinstvima.

Etno selo Dolina sreće

Dolina Sreće je novootvoreni kompleks izgrađen u srcu netaknute prirode. Nalazi se u Nadiocima nadomak Viteza. Ono što čini ovo etno selo zaista čarobnim jesu kućice koje izgledaju kao iz Vaših dječjih snova. Vaša srca će utopliti ljupke životinje koje ovu Dolinu čine još sretnijom (zečevi, mačke,magarac, konji, patke, ribe, golubovi). Jutarnja buđenja će Vam uljepšati cvrkuti ptica i pjev pijetlova i žubor potoka. Ono što će Vam zaista izmamiti osmijeh na licu i urezati se u najljepša sjećanja jest dostupna jahačka staza sa vrhunski obučenim konjima.

Etno selo Oaza mira

Etno selo „Oaza mira“, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša. Čovjek postaje plemenitiji ali i mudriji.  Dakle ovdje možete da svratite na predah od svakodnevnice, uživate i prirodi i izvrsnoj hrani. Cijene su prilagođene standardu. Na meniju je veliki izbor domaćih specijaliteta. Ono što posjetioci najviše vole da probaju jesu domaći proizvodi: uštipci, sir, kiselo mlijeko, kajmak, teletina spremljena na razne načine, potočna pastrmka, gulaš, kljukuša, domaći hljeb, domaća baklava, domaća tufahija i dr. proizvodi izvrsnog kvaliteta. Zaboravite na dijete, višak kalorija i nutricionističke savjete i uživajte u nezaboravnom tradicionalnom jelu.

Etno selo BK oaza

„ BK Oaza“, prelijepo etno selo pod Kozarom, koje se nalazi u Kamičanima, na četiri kilometra od Kozarca, uz magistralni put Prijedor-Banjaluka, svojim starim i novim gostima nudi promo cijene bungalova i uz to još malo finih iznenađenja. Jednostavno ponuda koja se ne odbija.

Etno selo Eden

Etno selo Eden, nalazi se u Bosanskim Lužanima, na magistralnom putu Brod-Derventa, 5 km od Dervente. U okviru etno kompleksa nalazi se: restoran Eden (350 mjesta) – domaća kuhinja, parking za preko 100 automobila, igralište za najmlađe na površini 3000 m2. Etno selo na svojoj površini od 7000 m2 ima 10 etno kućica koje datiraju još iz XIX vijeka, od kojih je najstarija iz 1873 godine. 

Seoski turizam i Etno sela u Bosni i Hercegovini su bezvremenska kategorija, mjesta na kojima se, van sadašnjeg vremena. Tu se zaboravlja užurbanost svakodnevnice. To su mjesta na kojima se posjetioci vraćaju naslijeđu. Istovremno čudeći se jednostavnosti i jedinstvenosti nekadašnjeg, starinskog načina života. To su čudesna mjesta Bosne i Hercegovine u kojima se okrepljuje tijelo i odmara duh…

Izvor: domacin.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.