Sijeda kosa je prošlost nakon što probate ovaj savjet. S obzirom da stanje i izgled naše kose pokazuje da li se ispravno i zdravo hranimo, važno je da imamo na umu da je prerano sijeda kosa puno više od estetske brige.

Ona može da nam skrene pažnju na ozbiljne nedostatke u ishrani i da nam nagovijesti buduće bolesti. Da li ste znali da postoji način da se uspori rast sijedih vlasi i da vam se vrati prirodna boja.

Sijeda kosa i naučno objašnjenje

Krenimo prvo sa naučnim objašnjenjem: naučnici su objasnili uzrok sijede kose – pigment melanin zadužen za proizvodnju matičnih stanica koje se nalaze na svakom folikulu. Zavisno od naše genetske predispozicije, ove stanice počinju da proizvode manje pigmenta kako starimo, što na kraju rezultira sijedom kosom.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava da su razlozi sijede kose daleko dublji od jednostavnog genetskog nasljeđa.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kvalitet krvi i zdravlje bubrega se ogleda u snazi, boji i stanju kose.

Namirnice koje jačaju krv i bubrege su hlorofil, šećerna melasa, crne sjemenke sezama, hijiki alge, kopriva, a posebno pšenična trava. Kineska medicina preporučuje i izbjegavanje prekomjernog korišćenja mliječnih proizvoda, mesa i soli.

Prerano sijeda kosa može da ukazuje na poremećaj štitne žlijezde. Nedostatak vitamina B5, B6 i B12, zatim anemija. Nedostatak ovih vitamina i minerala je često povezan s lošom apsorpcijom zbog problema koji proizlaze iz Kronove bolesti, bakterijskog rasta u crijevima.

sijeda1Nedostatak adekvatnog vitamina A, cinka i bakra također mogu stvoriti problem, što može dovesti do slabog imuniteta, oslabljene povezanosti krvnih vena i, u nekim slučajevima, moždanog udara i bolesti krvnog sistema.

Redovno konzumiranje svježeg soka mlade pšenične trave pruža nam mnoge prednosti, a jedna od njih je i ta da može usporiti rast sijedih i vratiti da već posijeđenoj kosi prirodnu boju.

Sok od pšenične trave je ujedno i odličan čistač krvi, pa pomaže u pomlađivanju i regeneraciji naše kože.

Kako da dobijete sok od pšenične trave?

Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u prodavaonicama zdrave hrane u svježem ili u osušenom obliku

Napitak od pšenične trave-recept

Ovo je samo prijedlog, budite kreativni…

Stavite u blender slijedeće sastojke:

30 ml soka pšenične trave
šolju sjeckanog voća po izboru
šolju soka od limuna
kašiku meda
malo vode

Pijte ovo svaki dan 1-2 puta i pratite stanje boje svoje kose…

Izvor: saznaj.net


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Ulje sa mrkvom je odlično kozmetičko sredstvo za njegu kose i kože - domacin.ba · 6. Oktobra 2021. at 9:34

[…] Zdravlje kose posebno ugrožavaju nepovoljne vremenske prilike (hladnoća, oštar vjetar i slično), feniranje, učestalo bojenje kose te tretiranje sa hemijskim sredstvima. Ovo dugoročno slabi strukturu vlasi, pa kosa postaje lomljiva i krta (naročito na krajevima), često opada. Na tjemenu se može javiti iritacija i perut. Ulje sa mrkvom rješava i umanjuje ove probleme. Ulje treba utrljati u kožu glave. Podstiče cirkulaciju i bolju prokrvljenost korjena dlake što omogućava ishranu vlasi. Vremenom korištenje ulja poboljšava izgled kose. Kosa postaje čvršća, sjajnija, mekša i svilenkasta. Kosa, također, brže raste. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.