Historija jezera seže u vrijeme Rima kada ga je rimski car Tit Livije nazvao močvarom! Od rimskog perioda pa sve do danas mnoge civilizacije pa i tradicije su se izmjenjale. Jedno vrijeme je Skadarsko jezero bilo samo jedna velika bara koje je narod nazivao Veliko Blato. Međutim, nakon jedne oluje naneseno je sa Albanskih planina mnogo pijeska na ušće rijeke Bojane i samim tim korito rijeke se pomjerilo, te od Velikog Blata nastalo je prvo najveće i najljepše jezero.

Panorama koja vas dočeka, definitivno je jedna od najljepših panorama Crne Gore. Ovo jezero je veoma zanimljivo po tome što su ga zagrlile i Crna Gora i Albanija. Tačnije, ono i jeste nazvano po jednom veoma bliskom gradiću na sjeveru Albanije, Skadru. Mislim da nisu ni imali pojma da će uskoro jedan dio koji pripada crnogorskom dijelu biti zapravo popečaćen kao Nacionalni park. Ujedno jedini nacionalni park u kom dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi.

To jezero sam uvijek zamišljala kao neko malo jezerce poput onih jezera koje vidite u BiH, oni koji žive tu, a i oni koji posjetili znaju o čemu pišem. Kao što svaka nacija ili eventualno svaki narod jedne države zaboravi kakav biser posjeduje, Skadarsko jezero najviše posjećuju stranci.

Ako biste mene pitali, ja znam da ne bih propuštala sunčane vikende provedene na jezeru. Kažu da je temperatura tokom ljeta iznad 27 stepeni, što je veoma ugodno, mislim da dubinu jezera još niko definitivno ne može ni ustanoviti niti znati, ali kažu oko 5 metara.Cijeli članak na linku.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Podgorički vremeplov kroz spomenike - domacin.ba · 13. Septembra 2021. at 10:42

[…] u Podgorici? Znate li za ove spomenik? Naš podgorički vremeplov će Vam pokazati drugu stranu Crne Gore. Tamo gdje zvona zvone, zatvori se jedna epoha, tog juna 2006. godine i probudiše se crnogorci […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.