Kroštule, jednostavna i hrskava dalmatinska slastica prava su napast. Na stolovima se mogu naći tokom cijele godine, no najčešće ih se vidi baš u božićno vrijeme.

Kroštule su se originalno proširile iz Italije u hrvatske regije Dalmaciju, Kvarner i Istru te Francusku, Poljsku, Grčku i ostatak svijeta. Sastojci se nisu bitnije mijenjali, no u svakoj kuhinji dobile su svoj pečat zahvaljujući uvođenju sastojka specifičnih za to podneblje. Recept koji smo danas odlučili podijeliti s vama sastoji se od brašna, jaja i maslaca s dodatkom prstohvata soli i soka naranče koji kroštulama daje poseban okus.

Recept za najbolje kroštule je teško pronaći upravo zato što postoji mnogo verzija za pripremu ovog jednostavnog, slatkog i hrskavog kulinarskog proizvoda (npr. bračke kroštule, istarske kroštule, kroštule hvarske, kroštule bez jaja, kroštule s vrhnjem, prhke kroštule, kroštule s jednom vrstom brašna ili kombinacijom oštrog i glatkog brašna, s praškom za pecivo ili bez njega, itd.).

Glavno obilježje dalmatinskih kroštula je to što se rade od tijesta aromatiziranog limoncellom, ali može poslužiti i neki drugi liker. Za istarske kroštule je glavna karakteristika dodavanje bijelog vina.

Priprema je laka, kompletan recept za broj osoba koje očekujete je ovdje, a imamo i video, zahvaljujući Almu Čatlaku, kuharu u čijim smo spremanjima raznih jela uživali godinama na TV-u. Sada možemo uživati i putem njegovog Youtube kanala.

Izvor: teklic.hr, finirecepti

Kao što možete i sami vidjeti, ovo ukusno slatko jelo zaista zahtijeva jednostavnu pripremu i malo sastojaka, a ono što se može garantirati je to da će Vam ih zasigurno biti malo koliko god da ih napravite, jer dok ih krenete jesti, ne možete se zaustaviti. Uživajte u finom okusu kroštula! 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.