Sok od cvekle, mrkve i limuna je prava vitaminska bomba, popraviće vašu krvnu sliku i vratiti vam energiju.
Za cveklu (Beta vulgaris) kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno.
Porijeklom sa obala Sredozemlja bila je znana još starim narodima, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti. Danas se smatra najkorisnijom i najljekovitijom povrtarskom kulturom koja se sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako vari.
Sastojci:
1 kg cvekle
1 kg mrkve
1 kg limuna
2 litra vode
8 limuntosa
Sok od cvekle se priprema:
Operite i ogulite cveklu i mrkvu, a zatim izrendajte i stavite u veću posudu. Nakon što operete limun, sameljite ga u mašini za mljevenje mesa i dodajte cvekli i mrkvi. Dodajte 2 litra vode i 4 limuntosa. Sve izmješajte i ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata, procijedite pa u zavisnosti od količine soka, dodajte isto toliko šećera i još 4 limuntosa. Povremeno promiješajte i kad se otopi sav šećer sipajte u flaše. Od ovog sirupa možete praviti sok po ukusu.
Izvor: oklagija.rs
Foto: coolinarka.com
Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!
Preporučujemo da posjetite turističko informativni portal www.posjeti.ba
0 Comments