Suručica- biljni Aspirin

Začinsko i ljekovito bilje obuhvata biljke koje se koriste za konkretne svrhe zbog svojih kulinarskih, medicinskih, aromatičnih i ukrasnih svojstava.

Jednogodišnje, dvogodišnje, lukovičaste i žbunaste biljke, penjačice i drveće – sve biljke mogu da imaju začinska i ljekovita svojstva a u većini slučajeva upotrebljavaju se listovi, ali i drugi biljni djelovi kao što su korjen, cvijet, sjeme, plod a rijetko i kora drveta.

Suručica Filipendula ulmaria (L.) Maxim. je višegodišnja biljka iz porodice ružovki koja raste na vlažnim livadama. Stabljika do 2m visine raste iz vodoravno položenog odrvenjelog podanka. Na vrhu je razgranata. Listovi su perasto sastavljeni od 2-5 pari liski. Liske su s gornje strane tamnozelene, a s donje svijetlozelene i dlakave, nazubljenog ruba. Cvate ljeti rastresitim paperjastim krem bijelim cvatovima u obliku metlica koje se izdižu iznad okolne travnate mase. Prašnici su dvostruko duži od latica.

Mladi listovi upotrebljavaju se kao salata, a nešto kasnije i kao kuhano povrće. Krtolasto korjenje ima slatko-nagorak ukus, te se jede sveže ili na različite načine pripremljeno.

Drugi nazivi za ovu biljku su narodni aspirin, biljni aspirin, livadski aspirin. U narodnoj medicini suručica se koristi za olakšavanje tegoba povezanih s kašljem i prehladom. Njemačka vlada je zato službeno priznala čaj od suručice kao sredstvo za liječenje kašlja i prehlade. Dokazana su adstringentna svojstva koje ima suručica- biljni aspirin i slabo izraženi učinci slični onima salicilne kiseline (aspirina).

Za šta se koristi Suručica- biljni Aspirin?

Za ublažavanje bolova koristi se zbog sadržaja prekursora aspirina izoliranog iz cvjetnih glavica suručice. Također, dugo se koristila kao sredstvo za izlučivanje tekućine i znojenje. Ispoljava antikancerozna djelovanja u eksperimentima na stanice B16 melanoma, Raji stanice limfoblasta, i na karcinom grlića maternice. Cvjetovi suručice sadrže salicilnu kiselinu pa ona djeluje kao sredstvo protiv grušanja krvi. Dodatno, suručica posjeduje antioksidativne karakteristike pa je istraživana njena upotreba kao konzervans za margarin.

Osim toga, ova ljekovita biljka također pomaže kod skidanja suvišnih kilograma jer djeluje kao prirodni probiotik i na taj način ubrzava metabolizam.

Još korisnih savjeta pročitajte klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.