Znate li koje su tajne ljekovitosti islandskog lišaja?

Islandski lišaj jedan je od najpoznatijih prirodnih sastojaka za liječenje kašlja i upalnih stanja gornjeg dijela disajnih puteva.

Visok sadržaj polisaharida lihenina koji se nalazi u ovoj ljekovitoj biljci odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Osim što oblaže upaljenu sluznicu, on djeluje protuupalno i smanjuje podražaj na kašalj.

Usinska kiselina koja je sastavni dio islandskog lišaja ima izuzetna antibiotska svojstva i zbog toga se islandski lišaj smatra vrijednim prirodnim antibiotikom.

Koje su ljekovitosti islandskog lišaja?

Ljekoviti preparati islandskog lišaja primjenjuju se kod svih vrsta prehlada, a najčešće se koriste kao sredstva :

– za smirivanje kašlja i promuklosti kod upale gornjih disajnih puteva

– kao pomoć pri dodatnom naporu glasnica

– za smirivanje upale usne šupljine i ždrijela

– u stanjima otežanog disanja kroz nos

– za zaštitu isušene sluznice gornjih disajnih puteva

Preparati islandskog lišaja se koriste u liječenju svih vrste prehlada i upala, kod suhih nadražujućih upala usne šupljine i ždrijela, kod bronhijalnog katara, kašlja, hripavca, prehlade sa prekomjernom sluzi. Koristi se također kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća jer ih čisti i jača.

Osim polisaharida koji su gorkog okusa, steljka islandskog lišaja sadrži pektine, vitamin B kompleksa i provitamin A. Zahvaljujući svojim sastojcima on se koristi kod jačanja i čišćenja probavne sluznice želuca, crijeva, slezene, jetre, gušterače, bubrega i mokraćnog mjehura. Kombinacija sluzi i gorkih tvari islandskog lišaja jača organizam nakon iscrpljujućih bolesti i odlično je sredstvo za poboljšanje apetita i probave.

Gdje raste islandski lišaj ?

Islandski lišaj se koristi u tradicionalnoj medicini od 17. vijeka. Osim što je cijenjen zbog svoje farmakološke aktivnosti, ova biljka bez naročitog mirisa i gorkog okusa, u sjevernim krajevima naše planete je bila prepoznata kao hrana za ljude i životinje. Suhi lišaj se mljeo u brašno i od toga se pravio kruh i pogačice. Služio je i kao povrće uz prilog jelu od mesa.

U medicinske svrhe najprije se koristio na Islandu, ali primjena mu se brzo proširila i na druge zemlje. Blijede je kestenjaste boje, iako ima i sivobijelih primjeraka, a naraste do oko 10 cm visine. Zbog svoje neobične strukture to jeste nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove pa se ubraja u grmaste lišajeve, u posebnu grupu biljaka.

Ljekoviti lišaj najviše raste u sjevernim zemljama, posebno na Islandu. Na padinama sa lavom i ravnicama zapadnog i sjevernog dijela otoka. Raste i u Walesu, sjevernoj Engleskoj i jugozapadu Irske. Ima ga i u sjevernoj Americi, a u našim krajevima ga ima na planinama.

Islandski lišaj je veoma bitan u ekologiji jer ne podnosi zagađen vazduh, tako da na mjestima gdje on raste znamo da je vazduh čist.

Jednostavan recept za napraviti čaj od islandskog lišaja kod kuće :

Prokuhajte vodu i u čajnik dodajte jednu kašiku suhog islandskog lišaja, prelijte sa 2,5 dcl vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zasladite po želji. Popijte jednu do dvije šolje dnevno. Naravno prije upotrebe se svakako treba posavjetovati sa svojim doktorom ili farmaceutom.

Izvor : biramzdravlje.ba

Pogledajte još savjeta klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.