Recept stiže iz turske kuhinje, a nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme.

Sastojci:
• 6 listova gotovog tijesta za savijaču
• kim
• 4 kašike ulja
• 40 gr. brašna
• 1 vezica kopra
• 200 ml. mlijeka
• 150 gr. svježeg sira
• 1 vezica peršuna
• 700 gr. tikvica
• Vegeta

• Za umak:
• 3 jaja
• 1 kašika ulja
• 1 kašika mlijeka
• 1 kašika jogurta

Priprema:

Tikvice ogulite, naribajte, malo posolite i zatim ocijedite. Dodajte im mlijeko, brašno, Vegetu, ulje, sir, narezani kopar i nasjeckani peršun pa sve dobro promiješajte. U dubokoj posudi napravite umak od jaja, ulja, mlijeka i jogurta. Tri kore za savijače raširite na radni stol i premažite umakom od jaja. Dio umaka ostavite za premazivanje gotovih savijača.
Premazane kore poklopite s ostalim korama koje premažete nadjevom od tikvica i savijte u tri savijače. Savijače složite u nauljen lim, premažite ostatkom umaka od jaja i posipajte kimom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Ovo jelo možete pripremiti i u obliku bureka tako da na svaki list tijesta stavljate dio nadjeva.

Napomena

Ovo jelo možete i zamrznuti.
Zamrzavanje: Recept pripremite sve do termičke obrade pečenja. Zatim svaku od savijača stavite u zasebnu vrećicu i zamrznite.
Odmrzavanje: Zamrznute savijače položite na nauljeni lim i pecite na 180°C oko 50 minuta.
Trajnost: 60 dana.

Izvor: www.coolinarka.com/photo: cooolinarka


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Proljetna salata sa tikvicama - domacin.ba · 28. Januara 2022. at 22:57

[…] na tanje ploške, a mladi luk na rezance. Ovako pripremljeno povrće stavite u porculansku zdjelu. Tikvice naribajte, malo posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Ocijedite ih i dodajte pripremljenom […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.