Tražite ideju za dobar početak dana? Uštipci, mekani poput oblaka su pravi izbor. Za izradu
najmekanijih uštipaka potrebno vam je malo sastojaka, malo vremena u kuhinji i malo truda
za razvijanje tijesta. I to je to!

Za uštipke potrebno vam je sljedeće:

– 2 šolje bijelog brašna (velika šolja za čaj)
– 1 šolja mlijeka (velika šolja za čaj)
– Pola čajne kašike soli
– Pola čajne kašike šećera
– Jedna kesica kvasca

Uštipci se pripremaju

Omjer za ove uštipke je 1:2, stoga zavisno od količine koju želite napraviti, sami smanjujete
ili povećavajte količinu brašna i mlijeka. Smjesa koja se dobije od gore napisanih mjera
dovoljna je za 15 uštipaka.
Dobra strana ovog recepta je da možete koristiti zamjenu, umjesto mlijeka možete iskoristiti
jogurt a umjesto kvasca možete iskoristiti prašak za pecivo. Razlika je samo u tome da tijesto
ako mijesite sa kvascem, treba više vremena da poraste nego ono koje je sa praškom.
Postupak je sljedeći:
U dublju plastičnu posudu istresite brašno, so, šećer i kvasac. Izmješajte sve suhe sastojke, te
postepeno dodajte mlijeko dok miješate. Dobro sjedinite smjesu da bude bez grudvica. Tijesto
prekrijte krpom, te ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata da nadođe. Zatim, izmjesite ga još
jednom. Na ravnu i čistu površinu pospite malo brašna i izručite tijesto na brašno. Oblikujte
jednu kuglu od tijesta i također ga pobrašnite. Oklagijom razvijte tijesto na debljinu jednog
prsta. Isjecite ga na kockice ili se poslužite čašom i napravite okrugle uštipke.

U dublju posudu ili tavu nalijte ulje i stavite da se ugrije. Nemojte stavljati na najjaču
temperatutru. (Ako je maksimalna temperatura 6, stavite na 4). Kada se ulje ugrijalo, ubacite
uštipke jedan po jedan da se peku. Kada dobiju žućkastu boju i krenu da rumene, okrenite ih
na drugu stranu. Provjerite da li su uštipci pečeni i iznutra, možete se pomoći čačkalicom tako
što zabodete čačkalicu kroz središte uštipka i kada je izvučete provjerite da li ima tijesta na
njoj. Ako nema uštipci su pečeni!
Redajte uštipke na ubrus koji će se pobrinuti da nema viška masnoće na uštipcima i servirajte
ih uz vama omiljene proizvode, pavlaka, sir i kajmak ili ajvar i suhomesnati proizvodi, izbor
je na vama!
Poslužite i uživajte uz najmekanije uštipke!

Još zanimljivih recepata pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.