Mrkva je povrće koje ima visok sadržaj beta karotena (provitamin A) te je odlično povrće za očni vid. Vid štiti od slabljenja i degenerativnih promjena. Redovna konzumacija mrkve je blagotvorna za sve organe, a posebno organe digestivnog trakta. Ova biljka je pogodna za pripremu ulja koje je odlično sredstvo za njegu kose i kože. Mrkva sadrži obilje minerala i vitamina sa antioksdiativnim dejstvom. Pripravci sa mrkvom stoga jačaju zdravlje struktura kose i kože. Hrane strukturu kose i kože doprinoseći boljem izgledu. Domaći pripravci sa mrkvom ne sadrže vještačke sastojke, pa nema rizika od alergijskih reakcija i hipersenzitivnosti.


Recept za ulje sa mrkvom: dvije mrkve iz organskog uzgoja operite sa toplom vodom. Mrkve osušite sa papirnim ubrusom i oljuštite. Mrkve izrendajte. Stavite u sterilisanu staklenu teglu. Prelijte sa maslinovim uljem (ili uljem sjemenki grožđa). Za 100 grama mrkve treba staviti oko 150 ml ulja. Teglu zatvorite i protresite. Ostavite oko dvije sedmice dana. Svakodnevno teglu mućkajte. Procijedite tečnost kroz gazu. Prebacite u sterilisane staklene boce sredstvo za njegu kose i kože. Koristite nekoliko puta dnevno (za masažu kože lica, naročito čela i zone oko očiju, i za njegu kose). Izdašniju količinu ulja umasirajte u tjeme glave i korjen kose. Na glavu stavite kapu za tuširanje. Držite oko 2 sata. Kosu isperite na uobičajen način. Proceduru ponovite 2 do 3 puta tokom sedam dana. Pripravak držite u frižideru. Rok trajanja je oko 3 mjeseca.

1. Mrkva štiti kožu od oštećenja sa sunčevim zracima i odlično je sredstvo za njegu kose i kože

Ulje sa mrkvom može se koristiti za pripremu kože prije ljetnje sezone sunčanja. Može se kombinovati sa drugim kozmetičkim sredstvima s ciljem pojačanja efekta ulja. Ulje sa mrkvom je odličan pripravak za njegu kože nakon izlaganja suncu.

2. Mrkva usporava proces starenja kože jer sadrži beta karotene, vitamine A i E, koji su moćni antioksidansi

Suzbijaju oštećenja na ćelijama (koja moga izazvati prerano starenje kože). To se ispoljava, uglavnom, na licu u obliku bora i finih linija na koži. Uključivanje ulja sa mrkvom u dnevnu rutinu doprinos boljoj elastičnosti i fleksibilnosti kože te zaglađuje neravnine na koži. Ulje je sredstvo za njegu kose i kože i korisno je osobama sa masnom kožom jer reguliše višak sebuma. Koža izgleda čistije. Pojava nepravilnosti (akne, bore i slično) postaje rjeđa.

3. Ulje je odličan emolijens (tj. koži daje vlažnost i štiti od suhoće, ispucalosti, iritacija i drugih oštećenja).

4. Kosa je sklona raznim oštećenjima i potrebno joj je sredstvo za njegu kose i kože

Zdravlje kose posebno ugrožavaju nepovoljne vremenske prilike (hladnoća, oštar vjetar i slično), feniranje, učestalo bojenje kose te tretiranje sa hemijskim sredstvima. Ovo dugoročno slabi strukturu vlasi, pa kosa postaje lomljiva i krta (naročito na krajevima), često opada. Na tjemenu se može javiti iritacija i perut. Ulje sa mrkvom rješava i umanjuje ove probleme. Ulje treba utrljati u kožu glave. Podstiče cirkulaciju i bolju prokrvljenost korjena dlake što omogućava ishranu vlasi. Vremenom korištenje ulja poboljšava izgled kose. Kosa postaje čvršća, sjajnija, mekša i svilenkasta. Kosa, također, brže raste.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.