Uštipci sa heljdinim brašnom su veoma jednostavni za napraviti. Iako svi mi manje-više znamo šta su uštipci, postoji nekoliko načina njihove pripreme. Zavisno od načina pripreme tijesta, ali i regije u kojoj se pripremaju, uštipci imaju različita imena, pa se osim iza uobičajenog imena uštipak kriju i iza naziva lokumi ili peksimeti. U Hrvatskoj su to tradicionalne fritule, odnosno pršurate, pa se s pravom može reći da uštipci imaju dugu tradiciju u zemljama bivše Jugoslavije. Neki historičari ih smatraju prvim poslasticama, jer su se obično pripremali za svečane prilike ili posebne goste i to od boljeg brašna, te su i okusom „odskakali” od svakodnevne hrane.
Uštipci sa heljdinim brašnom sastojci:
-1 jaje
-200 g brašna
-50 g heljdinog brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
-so
-1,5 dcl jogurta
-ulje za prženje
Priprema
Jaje umutite sa jogurtom, posolite i dodajte brašno (i obično i heljdino) sa praškom za pecivo. Nemojte napraviti previše gustu smjesu. Ulje zagrijte i odmah smanjite temperaturu, da uštipci ne izgore. Pecite ih na laganoj vatri, dok ne porumene. Kašiku umočite u ulje u kojem pržite uštipke, zatim vadite smjesu. Pržene uštipke stavite na papir da pokupe višak ulja. Služite uz slatke ili slane namaze.
Savjet plus: Uštipci s jogurtom su mekani, a ako više volite tvrđe uštipke umjesto jogurta koristite mlijeko.
Još recepata pročitajte klikom ovdje!
0 Comments