Uštipci sa heljdinim brašnom su veoma jednostavni za napraviti. Iako svi mi manje-više znamo šta su uštipci, postoji nekoliko načina njihove pripreme. Zavisno od načina pripreme tijesta, ali i regije u kojoj se pripremaju, uštipci imaju različita imena, pa se osim iza uobičajenog imena uštipak kriju i iza naziva lokumi ili peksimeti. U Hrvatskoj su to tradicionalne fritule, odnosno pršurate, pa se s pravom može reći da uštipci imaju dugu tradiciju u zemljama bivše Jugoslavije. Neki historičari ih smatraju prvim poslasticama, jer su se obično pripremali za svečane prilike ili posebne goste i to od boljeg brašna, te su i okusom „odskakali” od svakodnevne hrane.

Kupovina domaćih proizvoda
Kupovina domaćih proizvoda

Uštipci sa heljdinim brašnom sastojci:

-1 jaje

-200 g brašna

-50 g heljdinog brašna

-1/2 kesice praška za pecivo

-so

-1,5 dcl jogurta

-ulje za prženje

Priprema

Jaje umutite sa jogurtom, posolite i dodajte brašno (i obično i heljdino) sa praškom za pecivo. Nemojte napraviti previše gustu smjesu. Ulje zagrijte i odmah smanjite temperaturu, da uštipci ne izgore. Pecite ih na laganoj vatri, dok ne porumene. Kašiku umočite u ulje u kojem pržite uštipke, zatim vadite smjesu. Pržene uštipke stavite na papir da pokupe višak ulja. Služite uz slatke ili slane namaze.

Savjet plus: Uštipci s jogurtom su mekani, a ako više volite tvrđe uštipke umjesto jogurta koristite mlijeko.

Još recepata pročitajte klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.