Važnost kalcija

Kombinacija kalcija i vitamina D neophodni su za smanjenje gubitka koštane mase, do kojeg dolazi već nakon 30-te godina života. Čak 99 %  ovog najzastupljenijeg minerala u ljudskom tijelu nalazimo u kostima. Ostatak od oko 1 % u krvi, limfi i tjelesnim tekućinama. Nema gotovo nijednog hemijskog procesa u tijelu koji ne zavisi od vitamina ili minerala, a njihov nedostatak može proizvesti mnoge poremećaje.

U odraslom ljudskom tijelu zastupljenost kalcija je oko 1,2 kilograma. To znači da je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Oko 99 % njega se nalazi u kostima i zubima. Za razliku od kalcija u kostima, kalcij u zubima se ne obnavlja. Zubi se ne liječe sami od sebe i ne obnavljaju sami od sebe. Dok na drugu stranu kalcij u kostima se može obnavljati i to je najviše zapaženo u slučaju preloma i bolesti kostiju kao što je osteoporoza.

Ostatak oko 1 % kalcija se nalazi u krvi, limfi i tjelesnim tekućinama, gdje je neophodan za zgrušavanje krvi, prenos poruka između živaca itd. Naravno, sa natrijem, kalijem i magnezijom regulira krvni pritisak i ravnotežu vode u tijelu. Sve te funkcije izvan kostiju su neophodne za život i zato ako dođe do njegovog smanjenja, on će se izvlačiti iz svojih spremišta a to su kosti. I na taj način nastaje osteoporoza to jeste bolest smanjenja koštane mase.

Važnost kalcija i unošenje dovoljnih količina kalcija ne samo da može spriječiti nastajanje osteoporoze i osteomalacije, gubitka koštane mase nego može i znatno smanjiti rizik od nastanka nekih oblika raka ponajprije raka debelog crijeva, povišenog krvnog pritiska i mnogih drugih poremećaja.

Zato je dnevna doza potrebe za kalcijem kod odrasle osobe procijenjena na oko 800-1300 miligrama. Najbogatiji izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te sardine posebno sardine sa kostima, soja, sojino brašno, crvena paprika i školjke dagnje.

Poremećaji manjka kalcija

Manjak kalcija uzrokuje mnoge poremećaje, a neki od njih su: 

  • Smanjenje koštane mase – do koje dolazi ukoliko nema dovoljno kalcija u krvi pa se zato crpi iz kostiju
  • Poremećaji u mišićima i živcima
  • Povišen krvni pritisak
  • Depresija
  • Razne alergije od kojih je najučestalija alergija na sunce prilikom sunčanja
  • Predeklampsija u trudnoći koja se može razviti u eklampsiju to jeste toksemiju u trudnoći

Prevencija i liječenje nedostatka kalcija

Terapijski, kalcij se primjenjuje u liječenju osteoporoze, predeklampsije i nekih drugih oboljenja najviše srčanih jer time povećava kontraktibilnost srčanog mišića. Dok se kalcijeve soli primjenjuju intravenozno u liječenju infarkta srca povezanog sa visokom razinom kalija i magnezija, a niskim razinama kalcija u tijelu. Kalcij često pomaže u liječenju i nesanice i razdražljivosti, prevenciji alergija, depresije, artritisa, hipoglikemije, predmenstrualnog sindroma, čestih napada panike itd.

Izvori: vasezdravlje.com

Do još savjeta klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

1 Comment

Jednostavan vodič ishrane prema određenoj životnoj dobi - domacin.ba · 16. Oktobra 2021. at 8:14

[…] odličan izvor vitamina K, C , folata, selena, beta karotena, antioksidanasa, magnezija, kalijuma i kalcija) u obroke. Dobar izbor je masna riba koja sadrži Omega-3 masne kiseline (nutrijenti koji čuvaju […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.