Određene biljke su posebno indikovane za kožu (naprimjer, Aloia Vera, lavanda, žalfija i neven). Djeluju hidrirajuće i umirujuće. Djeluju, također, snažno antibakterijski, antiupalno i regeneracijski. Podstiču obnovu tkiva i brže zarastanje oštećenja. Biljke se mogu koristiti u svježem ili sušenom stanju te kombinirati sa biljnim uljima, eteričnim uljima, hidrolatima i drugim sastojcima. Pogodne su za pripremu losiona, balzama, tonika, masti, krema i drugih preparata sa biljkama. Kožu treba njegovati iznutra s odgovarajućom ishranom (hrana sa vitaminima antioksidativnog dejstva, masne kiseline) da bi preparati (za vanjsko korištenje) bolje djelovali. Potreban je unos veće količine tečnosti (voda, biljni čajevi, cjeđeni sokovi) s ciljem jačanja hidratacije. ,

Žalfija na kožu utiče ovako!


Koža je najveći organ ljudskog tijela. U većoj mjeri je izložena vanjskim uticajima koji mogu narušiti normalnu funkciju kože. To su otrovi iz zagađenog zraka, UV zraci, neki hemijski agensi. Koža se može oštetiti usljed mehaničkih povreda (posjekotina, ogrebotina, padovi, udarci itd.). Ove se pojave mogu djelomično sprječiti. Negativno dejstvo mehaničkih povreda kože se može ublažiti sa preventivnim dejstvima. Za vrijeme toplih dana ljudi trebaju koristiti sredstva za zaštitu kože od opekotina uz korištenje adekvatne odjeće. Tako se dijelovi tijela mogu sačuvati od vanjskih engativnih uticaja. Osobe izložene dejstvu hemikalija trebaju raditi u zaštitnoj opremi i povremeno koristiti neki detoks za čišćenje organizma i kože. Prirodna sredstva mogu pomoći za rješavanje blagih oštećenja kože. Za veće i ozbiljnije probleme potreban je savjet/terapija stručnjaka/dermatologa. Savjet ljekara je također potreban za osobe sa dermatitisom i drugim bolestima kože prije upotrebe bilo kojeg prirodnog sredstva.

Djelotvornost spreja


Djelotvorni biljni antiseptički sprej-manju dezinfikovanu bocu do vrha napunite sa mješavinom jednakih dijelova svježeg cvijeta nevena, kantariona, hajdučke trave i kamilice te listom i cvijetom limunske trave i žalfije. Prije upotrebe biljke potopite u toplu vodu oko 5 minuta. Ostavite mokro bilje da se osuši. Tako se uklone čestice prašine i insekti sa biljaka. Koristite biljke koje raste u čistoj prirodi ili kupljeno od provjerenog dobavljača. Biljke prelijte sa ključalom vodom i sotavite oko pola sata. Procijedite i sačekajte da se smjesa sa biljkama potpuno ohladi. Nekoliko debljih listova operite pod mlazom tople vode. Listove presijecite po sredini i sa kašikom izvadite gel ili sok. Biljni materijal koji ne treba biti previše želatinast potom stavite u blender. Obradite sa blenderom dok smjesa ne bude u obliku tečnosti.

Nakon toga možete napraviti antiseptički sprej. Jednu i pol šolju hladnog čaja spojite sa 1/3 šolje soka od aloie vera, jednom malom kašikom hidrolata od lavande i jednom malom kašikom hidrolata od čajevca. Potom tekućinu uspite u bocu sa tamnijim staklom. Tečnost možete direktno prskati po koži ili potopiti komade od vate pa obložiti odgovarajuće mjesto na tijelu. Pogodno je za tretman ogrebotina, posjekotina i opekotina. Koristite jednom ili dvaput dnevno. Tečnost u boci sa raspršivačem držite u frižideru. Rok trajanja je do 3 dana.

Naslovna fotografija: hr.wkipedia.org

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Categories: Zdravlje

Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.