Da ima i onih koji u vrhuncu pandemije planiraju kako napraviti nova radna mjesta potvrda je Badnjar.

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, nije poštedjela ni Bosnu i Hercegovinu. Posljedice ove pandemije, iako još uvijek traje, pojedini privrednici već zbrajaju. Šteta od pandemije je velika. U maju mjesecu protestnom vožnjom praznim autobusima, prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri u Sarajevu su skrenuli pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu proglašenom pandemijom koronavirusa. 

Prijevoznici, turistički radnici i hotelijeri svako na svoj način se bori kako da sačuva svoj biznis od propadanja. Prvi u lancu koji se zove turizam a koji su na gubitku pored turističkih radnika su prijevoznici. Naša ekipa posjetila je firmu „Badnjar“ iz Žepča, koja se pored prijevoza bavi i lakiranjem putničkog i teretnog programa gdje smo pokušali saznati kako je COVID-19 uticao na poslovanje ove firme koja je osnovana 2009. godine.


„Prije koronavirusa imali smo potpisanih 43 ugovora o prijevozu turista. Pošto je prošla turistička sezona za našu firmu bila više nego uspješna imali smo u planu da nabavimo, pored 9 vozila koja smo imali prije ove pandemija, da nabavimo još 3 minibusa visokoturističke klase. Međutim, nakon što se zakomplikovala stvar sa koronavirusom sada imamo sedam minisbusa.“ – priča nam na početku Edin Badnjar suvlasnik firme.

Trenutno stanje u firmi Badnjar je stanje mirovanja.„Ne radimo ništa vezano za prijevoz jer su svi ugovoreni poslovi otkazani.“ – kaže nam naš sagovornik i dodaje da se nada da će pandemija uskoro da stane te da će interes turista za bosanskohercegovačke znamenitosti ponovno da bude kao i prethodnih godina.Ono što je pozitivno u cijeloj priči oko koronavirusa, a vezano za ovu firmu jeste da nisu otpustili niti jednog radnika, a kako kažu imaju u planu da ih uposle i još čim se stanje malo vrati u normalu.


„Ove godine i pored teške situacije za sve nas, firma Badnjar pored turističkih angažmana, kupovine novih vozila  ima u planu da „otvori“ liniju za Njemačku. Širenjem našeg posla povećavamo i broj radnih mjesta.“ – kaže Badnjar

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Categories: Privrednici

Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.