Most na Plandištu, poznatiji kao Rimski most koji se nalazi na području Ilidže vuče za sobom dosta historije.

Rimski most kroz historiju

Nalazi se na zapadnom ulazu u Sarajevo, oko dva kilometra nizvodno od izvorišta rijeke Bosne. Nije poznato tačno koje godine je izgrađen i ko je zaslužan za njegovo postojanje. No prvi put ga spominje mletački poslanik Katarin Zeno u 16.stoljeću koji piše da postoji kameni most na rijeci Bosni sa sedam lukova. Što bi značilo da je most postojao u vrijeme Srednjovjekovne Bosne.

U tom periodu Bosna je bila u direktnoj vezi sa Dubrovnikom te se pretpostavlja da je morao postojati most u srednjem vijeku zbog trgovačkog puta i prenosa robe preko rijeke.

Za ovaj most se govori da je paradoks, ime mu je Rimski most, a preko njega nije kročio niti jedan rimljanin. No, za sve ima objašnjenje. Most kakvog mi danas znamo, sagrađen je u osmanskom periodu na temeljima rimskog mosta koji je tu postojao. Postoji teorija da je most izgrađen od rimskih nadgroblih ploča koje su se nalazile u neposrednoj blizini te da zbog toga nosi ime Rimski most, ali to su samo pretpostavke.

Izgled mosta

Istina je da je most upečatljivog izgleda i da u svakom godšnjem dobu izgleda veličanstveno. Zimi se savršeno uklopi u snježnu bjelinu, dok ljeti okolna drveća i zelenilo kreiraju jedan veoma lijep prizor. Rimski most zbog svoje ljepote i historije mami poglede i uzdahe te predstavlja građevinu koja je dosta posjećena od strana fotografa koji iskorist priliku za prelijepe fotografije koje se mogu na ovom mjestu napraviti.

Mostovi ne ostavljaju ravnodušnim, neki izazivaju divljenje i strahopoštovanje dok drugi očaravaju. Most u istinu očarava i izaziva dvljenje. Pored Latinske ćuprije, Kozije ćuprije i Šeher-Ćehajine ćuprije, Rimski most je jedan od četiti sačuvana kamena mosta na području Sarajeva. Prirodno-graditeljska cjelina Most u Plandištu (Rimski most, Most preko rijeke Bosne u Plandištu) je 2005. proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Uživajte uz kadrove koje je zabilježila naša ekipa!

Više na linku.

Još zanimljivih članaka potražite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.