Veliki usponi sredozmenih kultura obilježili su duh grada i nekako donjeli drugačiji pečat na historiju i razvoj Budve. Postoji i legenda o Budvi. 

Historija tvrđave u Budvi veže se za venicijansko doba. Doseže do preživljenog masovnog zemljotresa u Crnoj Gori. Međutim tada je tvrđava bila totalno uništena, ali jednostavno takvoj građevini to nije bio kraj. Već samo novi početak. Ali ono što se dalo ponoviti bili su samo sjeverna i istočna kula. Prema podacima koji su mogu naći na internet stranicama, tvrđava je obnovljena 1979. godine kada je i ušla pod UNESCO.

Svi oni koji nikada nisu bili u Budvi, do tvrđave jednostavno možete doći uskim malim, kamenitim prolazima. Po saznanjima priča mojih prijatelja i poznanika, ullaz u tvrđavu se plaća oko 1,5 €. U blizini tvrđave se nalazi jedan od skoro najistaknutijih hotela Avala, pa ukoliko ste gost, ulaz i pronalazak tvrđave će zasigurno biti lakši. 

Ono što daje najljepši reljef ovoj tvrđavi jeste upravo ljubav. Kada kažem ljubav, onda mislim na reljef sa dvije ribice. Legenda o Budvi kaže da on prikazuje dvoje zaljubljenih kojima su roditelji branili ljubav i to je bio jedan od razloga zašto su skočili u more. Neki svoju ljubav tu zapečatili, neki možda na jednom od tih kamena pišu svoja imena, neki možda na dijelovima gdje je vidikovac upravo su kleklnuli i žele da pišu nove stranice svog života, a neki upravo ovo čitaju i pitaju se zašto još uvijek nisu posjetili Budvu i njenu tvrđavu?!

Cijeli članak na linku.

 

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.