Pomološka klasifikacija svrstava malinu i kupinu u grupu jagodastog voća, u kojoj zauzimaju drugo i treće mjesto, odmah iza jagode. Ako se uzmu u obzir njihove biološke karakteristike, ekološki i tehničko-tehnološki zahtjevi, polivelentnost u pogledu upotrebe plodova, mogućnost plasmana  za naša voćarska područja, maline i kupine predstavljaju najperspektivnije vrste iz grupe jagodastog voća. Uzgoj malina i kupina je dobra biznis ideja za sve one koji imaju dovoljno zemlje.

Prednost malina i kupina u odnosu na druge voćke se uglavnom ogledaju u slijedećem:

– uzgoj malina i kupina moguć i na slabijim zemljištima,
– nisu zahtjevne u pogledu klimatskih uslova,
– brzo stupaju na rod i daju redovne prinose,
– možda za područje BiH i najbitnije omogućavaju brz obrt kapitala,
– rizik u proizvodnji je mali,
– uzgoj malina i kupina je jednostavna tehnologija,
– intenzivno su radne kulture i omogućuju angažovanje i fizički slabije radne snage (žene, djeca, starije osobe i invalidna lica),
– daju plodove izuzetne hranljive vrijednosti. Osim toga plodovi imaju dijetalni, kao i profilaktički značaj. U sebi sadrže: šećere, kiseline,
mineralnematerije, pektinske materije, celulozu, bjelančevine, masnematerije i vitamine. Posjeduju i ljekovita svojstva (plodovi maline imaju antikancerogeno djelovanje),
– odlikuju se kontinuiranim sazrijevanjem i berbom plodova, čime se omogućuje poželjan raspored radne snage,
– tražen su proizvod na tržištu, bilo kao stono voće, ili kao sirovina za čitav niz prerađevina.

Berba i skladištenje 

Malina dozrijeva krajem lipnja ili 25-30 dana od početka cvjetanja. Razlika u sazrijevanju ranih i kasnih sorti je 8-10 dana, a sazrijevanje i berba traju 15-30 dana. Maline se beru kada plod dobije karakterističnu boju sorte, kada se lako odvaja od lože i ne gnječi se. Ako je plod namijenjen dužem transportu do tržišta, tada se bere s peteljkama. Berba se obavlja svakoga drugoga ili trećega dana i pakira u posebnu ambalažu. Za čuvanje, najprikladnije su hladnjače u kojima je temperatura -1 °C do 0 °C, a relativna vlažnost zraka od 80-95 %.

Izvor: Uzgoj maline i kupine, prof. dr. Mirsad Kurtović/domacin.ba

www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Zamrzavanje voća, povrća i poluproizvoda - domacin.ba · 29. Juna 2022. at 10:09

[…] koji odlično zadržavaju ukus i korisna svojstva su:–malina, kupina, višnja, ribizla, borovnica-bundeva, mrkva, peršin-meso, knedle, […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.