Danas Vam donosimo Novi recept čorba sa krompirom i mljevenim mesom. Dobar tek!
U svakodnevnoj tradicionalnoj ishrani Bosanaca i Hercegovaca, čorbe zauzimaju značajno mjesto. Za razliku od blagih supa, obično se prave jače začinjene, s više masnoće, guste i hranjive, najčešće sa mesom ili sa jačim dodacima, kao što su povrće, tjestenina, jaja i slično. Iako se obavezno jedu uz glavno jelo, prije ili poslije čimbura, čorbe egzistiraju i kao samostalna jela, koja se uzimaju za doručak. Tada se, po pravilu, spravljaju nagusto, od komadića mesa, priređene na mnogobrojne načine: s telećim, goveđim, jagnjećim ili kokošijim mesom, te u obliku ćufteta, flekica, izmiješanim s
bamijom i povrćem, tjesteninom i rižom i obavezno začinjenim raznim mirođijama i uzavrelim (ucvrkanim) mladim maslom.
Potrebni sastojci:
-750gr krompira
-300gr mljevenog mesa
-500 ml soka od paradajza
-4 srednje velike mrkve
-1 glavica crvenog luka
-peršin (po želji)
-ulje, so, biber, vegeta
Priprema: očistite crveni luk i nasjeckajte na sitne kockice. Sitno naseckajte i mrkvu i peršun. Krompir ogulite i narežite na komade željene veličine.
Zagrijte ulje u šerpi, pa dodajte crveni luk. Kratko pirjajte. Dofajte mljeveno meso i pržite sve na laganoj vatri uz miješanje. Dodajte krompir i mrkvu, te nalijte u šerpu vode do pola. Poklopite je i ostavite na laganoj vatri da se svi sastojci sjedine i izdinstaju.
Čorbu treba kuhati 20tak minuta, dok svo povrće ne omekša. Na kraju dodajte sok od paradajza ili paradajz. Isključite šporet i tada dodajte so, biber, vegetu, peršinov list.
Pronađite još zanimljivih članaka klikom ovdje!
Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba
2 Comments
Bloger210 · 3. Marta 2018. at 19:01
Isprobano,odlicna corba.
Amela Igor Strutinski · 4. Marta 2018. at 9:43
Hvala lijepa na pohvali, čitajte nas i dalje.
Lijepi pozdravi Amela i Igor