Sastojci:

-1 kg krompira

-3/4 šolje punomasnog mlijeka

-1 i po čajna kašika soli

-1 veće jaje ili 2 manja

-1/3 šolje višenamjenskog brašna

-malo bibera

-1-2 čajne kašike maslaca

-10 dkg šampinjona

-5 dkg suhog mesa ili salame

-ulje

[umetnime]

Priprema: Ogulite krompir. Pola količine narežite na komadiće i stavite kuhati u posoljenoj vodi. Kuhajte krompir sve dok ne omekša. Drugu polovinu krompira naribajte, posolite i stavite sa strane. Skuhani krompir ocijedite i dodajte mu ¼ šolje mlijeka, dobro ga protisnite da dobijete glatku smjesu. Krompir koji ste naribali dobro stisnite u cjedilu kako biste odstranili višak tečnosti, te ga skupa sa pire krompirom stavite u zdjelu, ulijte preostalo mlijeko, brašno, biber i čajnu kašiku soli, te sve dobro promiješajte. U veliku tavu sipajte ulje i dobro zagrijte. Ulijte manji dio smjese i pecite manje palačinke  4-5 minuta sa svake strane.

[umetnime]

Na ulju popržite gljive, koje ste prethodno očistili i nasjeckali te suho meso ili salamu, takođe nasjeckane na manje komade. Po želji dodajte malo soli, ali imajte na umu da je suho meso već slano. Pospite palačinke prženim gljivam i suhim mesom, možete dodati i svježe nasjeckani kopar ili peršun i psolužite dok su tople.



armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.