Sastojci:
-1 kg krompira
-3/4 šolje punomasnog mlijeka
-1 i po čajna kašika soli
-1 veće jaje ili 2 manja
-1/3 šolje višenamjenskog brašna
-malo bibera
-1-2 čajne kašike maslaca
-10 dkg šampinjona
-5 dkg suhog mesa ili salame
-ulje
[umetnime]
Priprema: Ogulite krompir. Pola količine narežite na komadiće i stavite kuhati u posoljenoj vodi. Kuhajte krompir sve dok ne omekša. Drugu polovinu krompira naribajte, posolite i stavite sa strane. Skuhani krompir ocijedite i dodajte mu ¼ šolje mlijeka, dobro ga protisnite da dobijete glatku smjesu. Krompir koji ste naribali dobro stisnite u cjedilu kako biste odstranili višak tečnosti, te ga skupa sa pire krompirom stavite u zdjelu, ulijte preostalo mlijeko, brašno, biber i čajnu kašiku soli, te sve dobro promiješajte. U veliku tavu sipajte ulje i dobro zagrijte. Ulijte manji dio smjese i pecite manje palačinke 4-5 minuta sa svake strane.
[umetnime]
Na ulju popržite gljive, koje ste prethodno očistili i nasjeckali te suho meso ili salamu, takođe nasjeckane na manje komade. Po želji dodajte malo soli, ali imajte na umu da je suho meso već slano. Pospite palačinke prženim gljivam i suhim mesom, možete dodati i svježe nasjeckani kopar ili peršun i psolužite dok su tople.
0 Comments