Hren je povrće koje u svježem obliku kupujemo na pijaci dok se sušeni hren može pronaći u svim trgovinama. Travari smatraju da eterična ulja iz hrena (fitoncidi) mogu neutralizirati patogene mikrobe. Hren sadrži više vitamina C od limuna i naranče. Povrće je bogato solima kalijuma i kalcijuma, karotenom i fosforom.

U svježem soku hrena je enzim lizozim (antibakterijska materija) koja ima dejstvo antibiotika. Kod zdravih ljudi ovog enzima ima dovoljno (u pljuvački, suzama, sluzokoži usne duplje i očiju). Bolesnicima se ovaj enzim uništava. Osoba je izloženija patogenim mikrobima. Hren nadoknadi zalihe lizozima.

10 najvažnijih zdravstvenih koristi od hrena

Balzam sa hrenom


Koristan je balzam sa hrenom. Pomješajte malu kašiku meda, malu kašiku izrendanog hrena sa malo vode. Konzumirajte jednu malu kašiku prije jela.

Pravilo slova h odnosno r

Ljubitelji razne hrane kažu da je hren (pučki „'ren“) koristan u mjesecima koji počinju sa slovom „h“ odnosno „r“ (rujan).


Svojstva hrena su najizraženija tokom…

Nutricionisti smatraju da hren treba uvesti u ishranu tokom jeseni i zime jer su tada svojstva ovog povrća najizraženija.

Hren protiv gripe ili prehlade

Komprese od izrendanog hrena stavite na stopala i oba koljena ukoliko imate gripu ili prehladu.

Hrenom protiv angine i grlobolje

Za anginu i grlobolju odličan je vodeni rastvor sa izrendanim korjenom hrena. Grlo ispirajte sa ovim rastvorom. Upalni proces sluznice i usne duplje može se ispirati sa vodenim rastvorom od korjena hrena.

Koristi se za upalni proces ušiju

Svjež sok od hrena se koristi za upalni proces ušiju (hronični otitis). U obje ušne duplje nakapajte po 2 do 3 kapi ovog soka.

Bolovi u leđima

Za bolove u leđima stavite kompresu sa izrendanim hrenom i jabukom. Jabuka se dodaje zbog smanjenja peckanja. Umjesto jabuke može se koristiti pavlaka. Omjer hrena i jabuke je 1:1. Ova smjesa pomaže protiv kašljanja i artritisa.

Povišen krvni tlak

Izrendajte korjen hrena i prelijte sa vodom u omjeru 1:1. Dodajte sok od jedne cvekle, jedne mrkve, jednog limuna i jedne šolje meda. Ova smjesa rješava povišen krvni tlak. Držite u staklenoj tegli u frižideru. Jedite jednu veliku kašiku pola sata prije jela triput dnevno.

Upalni procesi kostiju, mišićnog tkiva i zglobova

Za upalne procese kostiju, mišinog tkiva i zglobova koristite prah sa hrenom. Pomješajte suhi korjen hrena i toplu vodu. Mješajte dok ne dobijete homogenu kašastu smjesu. Ovaj prah koristite po potrebi. Prah ne gubi ljekovita svojstva, čak nakon dvije do tri godine čuvanja.

Čišćenje organizma

Sok od 3 limuna i oko 150 grana izrendanog hrena pomješajte. Držite u frižideru najduže sedam dana. Koristan je za izbacivanje otrova iz jetre i tijela odnosno za čišćenje organizma. Uzimajte ujutro na prazan stomak pola sata prije jela. U prvim danima može se javiti nekontrolisano lučenje suza iz očiju. Ipak, nastavite proceduru dok suzenje očiju ne prestane. To znači da su otrovi izašli iz tijela. Za jači efekat preporuka je korištenje soka od mrkve nekoliko dana prije ove procedure. Napitak je jak diuretik koji ima brzo dejstvo.


Naslovna fotografija: www.nezavisne.com


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.