Jačanjem imuniteta protiv alergije

Zdrav i uravnotežen imunološki sistem čini jedan od osnovnih preduslova za zdravlje čovjeka. U slučaju da se njegov rad poremeti može doći do raznih bolesti. Jedna od njih je alergija. To je nesrazmjerno burna reakcija na susret sa tvarima koje imunološki sistem prepoznaje kao štetne i nastoji se od njih odbraniti.

Sakrivaju se iza različitih simptoma

Alergeni

Do alergije najčešće dovode alergeni okoliša. Neke alergene udišemo, druge uzimamo hranom, treće unosimo u organizam kao lijekove ili bude riječ o ubodu nekih insekata.

Alergije počinju izloženošću alergenu preko dišnog sistema, probavnog sistema ili kože. Nakon čega se pokreće serija događaja koji kreiraju alergijsku reakciju. Čak i ako ste udahnuli neki alergen puno puta ranije i niste imali poteškoća, u jednom trenutku iz nekog razloga tijelo ga počinje prepoznavati kao uljeza, „proučava ga“ i priprema se da prilikom sljedeće izloženosti proizvede specifična antitijela (tipa IgE), posebno kreirana za njegovo otkrivanje. U tom treutku možemo reći da ste senzibilizirani.

Nakon sljedeće izloženosti vas imunološki sistem kreće u akciju, a antitijela to prepoznaju i vežu na sebe alergen. Potom se vežu na mastocite koje nalazimo u tkivu dišnog sistema, crijeva i drugim mjestima u tijelu. Nakon toga se iz mastocita u krv oslobode određene hemijske reakcije, prije svega histamin, koji je odgovoran za većinu simptoma alergijske reakcije. 

Dužina izloženosti alergenu

Bitna je naravno i dužina izloženosti alergenu. Naprimjer, ako ste alergični na jagode, možda jedna ili dvije neće izazvati reakciju. Ali ako pojedete tri ili četiri, moguće je da odjednom izbije urtikarija. Kod alergičnih osoba postoji prag tolerancije to jeste sa određenom dozom izloženosti tijelo se može nositi, ali u jednom trenutku odustaje i imunološki sistem je primoran na napad.

Alergijske reakcije je teško prepoznati iz razloga što se kriju iza različitih simptoma. Ali ono što se zasigurno zna jeste sljedeće. Ako ste alergični, možete za to okriviti alergene ( polen u zraku, prijateljevu mačku i sl. ). No većina alergena je bezopasna. Ono što izaziva alergijsku reakciju jeste naš imunološki sistem koji inače neškodljive tvari prepoznaje kao ozbiljnu prijetnju i zato ih napada. Dakle, simptomi alergijske reakcije rezultat su pogrešno prepoznatog „napada“ na tijelo. Okidači za pojavu alergijske reakcije mogu biti manje ozljede, previsoka ili preniska temperatura, intezivno vježbanje ili čak pretjerane emocije.

Kako jačanjem imuniteta protiv alergije?

Faktori koji utiču na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres (koji dovodi do pojačanog lučenja kortizola što posljedično pojačava lučenje tvari koje pridonose upalnim procesima), konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava i slično. Upravo zato se sve veća pažnja usmjerava na jačanje imuniteta kako bi se pojačala odbrambena sposobnost organizma da nadvlada brojne štetne uticaje i patogene agense.

Kada govorimo o hrani bitno je šta i koliko jedemo, jer je dokazano da dnevni kalorijski unos utiče na rad odbrambenog sistema. Vitamini i minerali su za imunološki sistem veoma važni jer sudjeluju u metaboličkom procesu i pomažu pravilnom funkcioniranju organizma. Normalnoj funkciji imunološkog sistema pridonose sveopće poznati vitamin C, vitamin B6, vitamin B9, vitamin B12 i vitamin A.

Selen i cink

Iako se u našem organizmu nalaze u veoma malim količinama, minerali selen i cink su od izuzetne važnosti za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Oba su ključna za staničnu diobu, enzimsko djelovanje jetre i drugih organa, jačanje imuniteta i uklanjanje otrova iz organizma.

Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunoloških stanica. Mnoga istraživanja su pokazala da cink smanjuje intezitet i trajanje simptoma prehlade i gripe. Neophodno je započeti uzimati cink čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije, zato što je kroz jedno istraživanje dokazano da je učinak cinka na prehladu rezultiralo sa otkrićem o njegovom uticaju na umnožavanje virusa.

Selen djeluje u bliskoj vezi sa vitaminom E u metaboličkim procesima i poticanju plodnosti. Prirodni je antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina. Zajedno sa drugim mineralima pomaže u izgradnji odbrambenih bijelih krvnih stanica. Nedostatak ovog minerala uzrokuje smanjenje otpornosti na infekcije, a dodatni unos selena stimulira funkciju imunološkog sistema.

Zdravstvena istraživanja su pokazala da osobe sa pozitivnim stavom proizvode više antitijela i zdravija su.

Izvor : vasezdravlje.com

Potražite još savjeta klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.