Bilo da je nazivamo nana, menta ili metvica, ova biljka je sastavni dio svakog domaćinstva. Sa svojim izrazito pikantnim okusima i snažnim mirisom, odličan je sastojak u žvakaćim gumama, slatkišima ili  za čaj, ali je ljudi, također, mogu jesti svježu. Svježa metvica poboljšava okuse i prehranu u mnogo različitih recepata, a žvakanje cijelih listova, može imati određene zdravstvene prednosti i spriječiti pojavu nekih bolesti.

Koje su prednosti ako jedemo lišće nane/metvice?

Vitamini i Minerali

Svježa metvica, uključujući spearmint i bombone, sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, koji su vam potrebni za zdravlje, ali oni nisu prisutni u ogromnim količinama. Na primjer, listovi svježe metvice sadrže neznatne količine željeza, minerala koji trebamo za crvene krvne stanice. Metvica ima male količine vlakana, vitamina A i kalija.

Antioksidantna svojstva

Jedna od glavnih prednosti svježe metvice je, da sadrži moćan antioksidans. Pepermint, na primjer, ima perillyl alkohol, što bi moglo zaustaviti nastanak ili širenje raka, prema Michael T. Murray i Josip E. Pizzorno, autorima “Enciklopedije iscjeljivanja hranom.” Pepermint sadrži još antioksidans, koji se zove ružmarinska kiselina, koji može pomoći u spriječavanju i liječenju nekih alergija.

Poboljšava probavu

Jedenje svježe metvice može pomoći poticanju probave, prema Murrayu i Pizzornu. Menta, od koje je najpoznatija paprena metvica, također, djeluje kao sredstvo protiv nadimanja, što znači da može pomoći smanjivanju stvaranja plina i povezanih simptoma. Pepermint potiče protok žuči, što znači da pomaže da se hrana probavi brže, a to, također, pomaže opuštanju mišića u vašem probavnom traktu, prema Sveučilištu Maryland Medical Center.

Svježa metvica u prehrani

Nasjeckajte svježu metvicu i razbacajte je preko zelene salate ili piletine na žaru. Lišće će dati male količine hranjivih tvari, kao i pojačati okus. Umiješajte nasjeckanu metvicu u mesne okruglice i poslužite kuhano meso na lisnato povrće s preljevom od sezamovog ili maslinovog ulja. Dodajte sjeckane metvicu u ledeni čaj ili limunadu ili je umješajte u voćnu salatu. Ako želite koristiti mentu za mučnine, razgovarajte sa svojim liječnikom, pogotovo ako imate bolest gastroezofagealnog refluksa ili GERB, upozorava Sveučilištu Maryland Medical Center. Pepermint može pogoršati simptome GERB, jer može uzrokovati da se želučana kiselina vrati do jednjaka.

Još zanimljivih članaka pronađite na posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Biljka koja rastjeruje insekte - domacin.ba · 28. Januara 2022. at 15:50

[…] nana, poznata i kao menta, ima jaku aromu. Ona će vaš dom zaštititi ne samo od paukova, nego i od različitih buba, […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.