Znate li da se listovi nara liječe bolove u stomaku, koriste za liječenje žutice, dijareje i nesanice? Uz pomoć pri gubitku masti, lišće nara može pomoći u liječenju nekoliko zdravstvenih poremećaja i bolesti.

Sok od listova nara je koristan u liječenju dijareje i mnogih drugih zdravstvenih problema. Nar je pun važnih nutrijenata i nudi širok spektar zdravstvenih prednosti. Naučni naziv biljke nara je Punica granatum, koja je poznata po svojim ukusnim i ljekovitim plodovima. Listovi biljke nara su mali i glatki sa korisnim ljekovitim svojstvima. Svaki dio biljke nara može se koristiti u medicini bilo da se radi o listovima, cvjetovima, plodovima, korama ili čak kori.

Crveni plod sa tim rubin crvenim sjemenkama poznat je kao božanska hrana kao što se spominje u mnogim teološkim knjigama. Ovo je granat raznih nutrijenata, vitamina i minerala koji ima potencijal da poboljša vaše zdravlje. Superhrana bogata antioksidansima i vitaminom C koji se može boriti protiv Alchajmera i pomoći probavi i listovi nara liječe bolove u stomaku. Pogledajte ovaj članak i saznajte njegovih 6 nevjerovatnih zdravstvenih prednosti

Listovi nara liječe bolove u stomaku? 6 zdravstvenih prednosti
Listovi nara liječe bolove u stomaku? 6 zdravstvenih prednosti

Zdravstvene prednosti listova nara

Korisna antibakterijska i antioksidativna svojstva prisutna u listovima nara pomažu u eliminaciji bakterija prisutnih u ustima. Na ovaj način sok od listova nara možete koristiti i za liječenje čireva u ustima. Evo mnogih drugih prednosti lišća nara za ljepotu i zdravlje:

1. Listovi nara kontrolišu kašalj i prehladu

Upotreba listova nara za kašalj pomaže u jačanju imuniteta i liječenju kašlja i prehlade. Ako patite od prehlade i kašlja, onda napravite odvar od listova nara. Za to uzmite nekoliko listova nara i prokuhajte ih u vodi (nakon što ih dobro operete). Pijte ovu vodu dva puta dnevno. Može pomoći u uklanjanju infekcije prisutne u grlu dok ublažava kašalj.

2. Listovi nara oslobađaju od nesanice

Listovi nara su korisne biljke za liječenje nesanice. Napravite pastu od oko 3 grama svježih listova nara i prokuhajte je u 200 ml vode. Ovu vodu dobro prokuhajte dok se tečnost ne smanji na 50 ml. Popijte ovu mješavinu uvečer prije spavanja. Ovo će vam pomoći da se dobro naspavate. Listovi nara na ovaj način mogu vam dati zdravstvene prednosti u liječenju nesanice.

3. Listovi nara liječe ekcem

Hronični svrab kože poznat je i kao dermatitis. Međutim, bolest je medicinski simptom poznat kao upala i mali kožni osip. Ali znate li da za liječenje bolesti možete koristiti listove nara? Za to napravite pastu od listova nara i nanesite je na zahvaćeno područje. Ovo vas također može osloboditi simptoma ekcema.

4. Riješite se bubuljica

Listovi nara mogu vas brzo riješiti plikova. Nanesite njegovu pastu ili sameljite sjemenke nara i nanesite na bubuljice. Od ovoga ćete imati koristi. Sok od nara je odličan tonik, koji zatvara pore i čini vašu kožu lijepom.

5. Listovi nara liječe bolove u stomaku i dijareju

Listovi nara su korisni za proces probave. Ako patite od bolova u stomaku i drugih tegoba u vezi sa tim, onda se listovi nara mogu konzumirati kao lijek. Hranjivi sastojci i minerali prisutni u njima pomažu u stimulaciji probave, čime vaše tijelo dobiva dovoljno energije, kao i otklanja probleme s probavom i dijareju. Za to možete uzeti čaj od listova nara. Osim toga, možete uzimati i kapsulu i druge lijekove napravljene od listova nara. Sok od lista nara treba konzumirati za liječenje dijareje. Za to pomiješajte sok od listova nara sa sokom nara i popijte.

6. Listovi nara izgrađuju imunitet

Listovi nara mogu pomoći u izgradnji vašeg imuniteta. Ima protuupalna svojstva i smatra se zdravim, posebno za ljude koji pate od imunoloških poremećaja. Nar je bogat vitaminom C i jača vaš imunitet.

Ovo su zdravstvene prednosti listova nara. Možete piti sok od ovih listova dva puta sedmično kako biste stekli svu njegovu ljepotu, kao i zdravstvene prednosti, uključujući tretman za nekoliko zdravstvenih problema. Međutim, nemojte ga pretjerano konzumirati jer može dovesti do raznih nuspojava.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA: Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.