Omega -3 masne kiseline u organizmu imaju višestruke i značajne uloge. Prije  svega, smatraju se zaštitnikom srca i krvnih sudova, utiču na smanjenje nivoa triglicerida, smanjuju upale u organizmu.

Esencijalne višestruko nezasićene masne kiseline mogu se podijeliti u dvije grupe:

omega-3 masne kiseline i

omega-6 masne kiseline.

Esencijalne masne kiseline ne mogu se sintetizirati u ljudskom organizmu, pa se moraju unositi putem ishrane. Ljudskom organizmu važne su dvije nezasićene masne kiseline – linolna i alfa-linolenska. Prva je omega-6 nezasićena masna kiselina, a druga omega-3 nezasićena masna kiselina. Enzimskim reakcijama u organizmu one se konvertuju u višestruko nezasićene masne kiseline.

Mnoge kliničke i epidemiološke studije dokazale su pozitivan učinak masnih kiselina u razvoju djeteta, prevenciji i terapiji malignih i kardiovaskularnih bolesti. U novije vrijeme i kod raznih mentalnih bolesti, uključujući depresiju, demenciju te poremaćaj aktivnosti i deficita pažnje (engl. attention deficit hyperactivity disorder – ADHD).

Ideja o obogaćivanju prehrambenih proizvoda ovim važnim masnim kiselinama logična je posljedica brojnih istraživanja koja potvrđuju njihovo pozitivno djelovanje na prevenciju hroničnih bolesti

Izvor Omega – 3 masnih kiselina

Glavni prehrambeni izvori masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi.

Obogaćeni prehrambeni proizvodi i dodaci prehrani koji sadrže pročišćeno i koncentrovano riblje ulje vrijedan su izvor omega-3 kiselina u prehrani modernog čovjeka. Brojna stručna udruženja i relevantne institucije preporučuju povećan unos omega-3 masnih kiselina za sve populacije. Stoga je na tržištu sve višefunkcionalne hrane obogaćene tim dragocjenim masnoćama. Dodaci prehrani na bazi masnih kiselina sve su traženiji u apotekama i specijaliziranim trgovinama.

Namirnice biljnog porijekla bogate masnim kiselinama su sjemenke, orašasti plodovi i njihova ulja te ulje soje i repice. Glavna masna kiselina prisutna u njima je alfa-linolenska kiselina (ALA).

Mislite na sebe, svoje zdravlje. Otiđite do tržnice i pored mesa odaberite neku ribu koju volite jesti. Probajte je uvrstiti u svoj tjedni režim barem 2 do 3 puta tjedno. Također suplementirajte s omega-3 masnim kiselinama u kapsulama. Nezavisna istraživanja pokazuju razliku.

 Izvor: http://www.kardio.hr/wp-content/uploads/2011/09/Medix%2092-93_234-240.pdf

Još savjeta pogledajte klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.