Svi mi znamo i vjerujemo u moćna svojstva paradajza, a tu su i mnogi razlozi zašto se paradajz smatra super namirnicom. Međutim, da ispitaju sve njegove korisne efekte, stručnjaci sa Sveučilišta na Tajvanu su odlučili da izvrše eksperiment.

[umetnime]

Oni su okupili žena različite dobi, težine i porijekla, i dali su im jednu čašu soka od paradajza (250 ml) svaki dan za dva mjeseca.

Prva evidentna promjena bila je značajan gubitak težine, koja se dogodila zbog uklanjanja masnih naslaga iz organizma, ne tečnosti, kako su stručnjaci objasnili.

Naučnici koji su vodili eksperiment otkrivaju da “žene koje su učestvovale u ovom eksperimentu nisu promijenilo njihove radne navike ili rutine kod ishrane, ali su rezultati bili vidljivi u samo nekoliko dana.”

Osim toga, ove žene su uradile nalaz krvi na početku i na kraju eksperimenta, i prema tvrdnjama naučnika. Rezultati su – “znatno smanjen nivo holesterola, zajedno sa povećanim likopenima – antioksidansima u paradajzu, koji nudi brojne zdravstvene beneficije,”

Rezultati ovog eksperimenta su pokazali mnogo više nego što je iko očekivao, naime, paradajz nudi brojne pogodnosti za naše zdravlje. Jedna čaša soka od paradajza svaki dan jača imunitet, štiti od srčanih bolesti, ali i smanjuje rizik od razvoja raka.

Osim toga, ovaj osvježavajući napitak spriječava upale mokraćnog mjehura, gušterače, jetre i bolesti pluća, pomaže kod loše probave, spriječava zadržavanje tekućine i poboljšava ukupno zdravlje.

Sok od paradajza značajno smanjuje kašalj, spriječava anemiju, ublažava reumatske simptome i poboljšava krvnu sliku. Osim toga, sjajan je za vašu kožu i blistav ten. Paradajz sadrži kalij, kalcij, proteine i ugljene hidrate, kao i esencijalni vitamin C.

To je također odličan prirodni lijek za grčeve u mišićima, jer je bogat magnezijumom – 11 mg na 100 grama. Dakle, ako ste imali naporne treninge, pijte sok od paradajza i bol u mišićima će nestati.

Recept za domaći sok od paradajza

Sastojci:

– 6 kilograma paradajza,

– 2 supene kašike soli

– 4 supene kašike šećera

Način pripreme:

Prvo operite paradajz u hladnoj vodi, a zatim ga isjecite na manje komade i sameljite.

Dodajte so i šećer i pustite da kuha, ali miješajte često za spriječavanje gorenja. Nakon što provri, kuhajte

još 10 minuta i svo vrijeme miješajte smjesu.

Vrući, kuhani paradajz sok treba staviti u steriliziranu staklenu bocu i čvrsto zatvoriti. Kada se ohladi, čuvajte boce na hladnom mjestu.

Ovaj domaći sok od paradajza će nesumnjivo promijeniti način na koji gledate i osjećate. Ipak, ako se odlučite za kupovinu soka od paradajza, pobrinite se da je organski, jer efekti neće biti potpuni.

Izvor: healthyfoodplans


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Broj dnevnih i sedmičnih obroka za svaku odraslu osobu - domacin.ba · 13. Septembra 2021. at 14:53

[…] leguminoze (mahunarke). Za pripremu salata koristite maslinovo ulje. Za pripremu jela koristite sok od svježeg paradajza ili pirea od paradajza. 2. Dva obroka sedmično neka budu sa mesom. 3. Dva do tri jajeta sedmično […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.