U današnjoj gastro ponudi pura je specijalitet u kojem uživaju i veliki i mali. Njena prednost je što se kombinuje sa većinom namirnica. Priprema palente je veoma jednostavna i zanimljiva.
Priprema palente – tradicija u BiH i regiji
Pura spada u jedan od omiljenih doručaka u svim kućama u BiH i regiji. Spada u tradicionalna jela koja su u različitim zemljama regije drugačije zovu. Tako se u ex Yu zemljama mogu čuti nazivi: pura, kačamak, palenta, polenta, pulenta, mihlama, milho, mamaliga i kaša.
Svaki kraj BiH kao i ex Yu ima slične, a opet različite načine pripreme. Sve ovisi o kreativnosti i želji za ekspermetnisanjem ili jednostavno preferiranju neke namrinice. Kako god da se napravi pura budi nostalgiju i vraća u djetinstvo.
Nutritivne prednosti
Ova zdrava hrana ima mnogobrojne prehrambene koristi i uobičajeno je da se pravi od žutog kukuruza.
Pre nego što nastane palenta, potrebno je grubo samleti kukuruz u kukuruzno brašno.
Nakon toga, brašno se kuva u vodi. Kada se skuva, gustog je sastava, a da bi dobilo pravu strukturu potrebno je da se kuva oko 40 minuta. Ukoliko kupite instant kukuruzno brašno, brže ćete ga skuvati jer je ono već skuvano, pa opet osušeno pre pakovanja.
Neke vrste palente se danas prodaju kao obogaćene vitaminima i mineralima. Na taj način se povećava njihova hranljiva vrednost. Ukoliko se palenta kuva sa mlekom, onda joj to dodatno daje nutritivne vrednosti.
Pura zdravlje – zdravstveni benefiti ovog jela nisu zanemarljivi!
Pura jelo spada u najzdravija na svijetu.
Pura je obrok koji sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina za normalno funkcionisanje. Takođe ovo jelo ima uticaj i na sprječavanje raznih bolesti, ali i na poboljšanje sveukupnog zdravlja.
U svom sastavu ima prirodne masti i upravo one su zaslužne za poboljšanje rada crijeva. Koristi se u otklanjaju viška kliograma jer utče na dobro varenje hrane. Bitno je napomenuti da ovo jelo ima jako mali broj kalorija i idealan je u procesima mršavljenja.
Zasluge za dobrobiti ovog jela pripadaju kukurzu koji spada u jedne od najvažnijih žitarica koja ispunjava oranizam dobrom energijom. Iz njega se dobija kukuruzno brašno koje sadži mnoštvo hranjivih supstanci. Ono je izvor folata, vitamina B6, K i E, panteonske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Pored ovih sastojaka u brašnu se nalazi i fosfor, magnezij, cink, kalij, bakar, selen i mangan.
Pura smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Naučno je dokazano da se konzumiranjem pure smanjuje rizik od pojavljivanja raka debelog crijeva kao i hemeroida. Ovo jelo jača ćelije debelog crijeva i tako djeluje antioksidantno na cjelokupan organizam. Tako utiče i na manjenje holesterola i samim ti utiče pozitivno na srčano i cirkularno zdravlje čoveka.
Domaća pura – priprema
Sastojci za 4 osobe:
500gr kukuruznog brašna
1l vode
4 kašike ulja ili masla
po ukusu soli
Priprema:
U vrelu slanu vodu stavi se malo ulja ili masti. Ukoliko volite slanije onda dodajte soli. Zatim sačekajte da voda provri. Kad voda provri dospite kukuruzno brašno i smanjiti temperaturu.
Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom drvene kašike i ostaviti da se kuha pola sata. Tek onda promiješati i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe. Kuhana pura se vadi kašikom i slaže u tanjir, prelije mlijekom i pavlakom, može i kajmakom.
Najbolja je ako imate brašno sa vodenice,ako nemate može i brasno iz prodavnice.
U nastavku teksta pročitajte još recepata za kako kuhati puru (palentu)
Priprema palente – još ukusnih i zdravih recepata, za koje možda niste znali!
Sastojci:
800ml vode
300g palente
kašika soli
3 kašike ulja
otopiti komad maslaca
sir više vrsta, jogurt i kajmak
U vrelu vodu stavi se malo ulja i sačeka se da voda provri. Zatim se sipa palenta i smanji temperatura. Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom kašike i ostaviti da se kuha pola sata, pa tek onda promiješati i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe.Toplu puru sipati i začiniti sa istopljenim puterom i sirom. Po želji, možete posuti puru kajmakom, pavlakom ili jogurtom.
Bernardova palenta recept
Bernardova palenta je ukusna i lako se priprema. Evo kako!
Sastojci za 3 osobe
1 dekagram kukuruzne krupice
0,5 litara vode
15 dag suhe slanine
10 dag feta sira
10 dag gauda sira
1 dl kiselog vrhnja
3 jaja
10 dag maslaca
ulje, so, biber
Tanko narezati slaninu i propržiti je na ulju da bude hrskava. Feta sir narezati na kockice a sir gaudu naribati.
Na šporet staviti posudu sa posoljenom vodom, dodati polovinu pripremljenog maslaca i kad voda zakuha, uz mešanje dodavati palentu dok se ne prokuva.
Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati ¾ palente, a ostalo ostaviti da se ohladi.
Po palenti raspodeliti slaninu po želji.
U manju posudu staviti jaja i malo ih posoliti, dodeti feta sir i kiselo vrhnje, začiniti paprom i promiješati.
U ovu smesu dodati ohlađenu palentu i dobro izmešati.
Smesu izliti u vatrostalnu posudu i ravnomerno rasporediti.
Po palenti raspodeliti naribani sir i dodati drugu polovinu maslaca u malim komadićima
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Toplo predjelo ili dodatak glavnom jelu, vaš je izbor. Može da bude dodatak pilećem paprikašu, na primer.
Fina palenta s rajčicom
1 šalica instant palente
4 šalice vode
4 rajčice
20 dkg sira gaude
origano, svježi bosiljak
sol, vegeta
Pipremite umak od rajčice na sledeći način
rajčice ogulite i prelijte vrelom vodom. Izmiksajte u multipraktiku. Na maslinovom ulju pirjajte rajčice dok ne dobijete gust umak. Začinite i stavite zgnječeni bosiljak.
Priprema palente s rajčicom:
U posoljenoj vodi skuvajte palentu.
Izlijte u maslacem namazanu tepsiju
na palentu istresite umak, stavite naribani sir, pospite origanom i zapecite 20-ak minuta na 150 stepeni.
Pohovana palenta
100 g instant palente
400ml vode
20g rendanog parmezana
1 jaje
po potrebi brašno ili prezle
ulje
za sos – 3 do 4 kašike gustog (grčkog) jogurta
1 do dve kašičice senfa
1 do dve kašike sitno iseckanog peršuna
Kuhati palentu u zasoljenoj vodi i mešati par minuta na laganoj vatri. Posle toga je skloniti sa vatre, pobiberiti i dodati rendani parmezan. Sve dobro umešati.
Sipati toplu puru u namašćen sud i rastanjiti na debiljinu od 1cm. Ostaviti da se ohladi i stegne (možete staviti i u frižider). Iseći na kocke i svaku kocku uvaljati u brašno i umućeno jaje tako da se obe strane dobro navlaže. Uvaljati u prezle. U zagrejano ulje u tiganju spuštati palentu i kuvati tako da sa obe strane porumeni.
Recept za sos
Umešati grčki jogurt, senf i peršun,. Posoliti i promešati.
Ovako pripremljena palenta može biti poslužena uz ribu, uz sveže povrće i jogurt.
Pura zdravlje – zdravstveni benefiti ovog jela nisu zanemarljivi!
Pura jelo spada u najzdravija na svijetu.
Pura je obrok koji sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina za normalno funkcionisanje. Takođe ovo jelo ima uticaj i na sprječavanje raznih bolesti, ali i na poboljšanje sveukupnog zdravlja.
U svom sastavu ima prirodne masti i upravo one su zaslužne za poboljšanje rada crijeva. Koristi se u otklanjaju viška kliograma jer utče na dobro varenje hrane. Bitno je napomenuti da ovo jelo ima jako mali broj kalorija i idealan je u procesima mršavljenja.
Zasluge za dobrobiti ovog jela pripadaju kukurzu koji spada u jedne od najvažnijih žitarica koja ispunjava oranizam dobrom energijom. Iz njega se dobija kukuruzno brašno koje sadži mnoštvo hranjivih supstanci. Ono je izvor folata, vitamina B6, K i E, panteonske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Pored ovih sastojaka u brašnu se nalazi i fosfor, magnezij, cink, kalij, bakar, selen i mangan.
Pura smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Naučno je dokazano da se konzumiranjem pure smanjuje rizik od pojavljivanja raka debelog crijeva kao i hemeroida. Ovo jelo jača ćelije debelog crijeva i tako djeluje antioksidantno na cjelokupan organizam. Tako utiče i na manjenje holesterola i samim ti utiče pozitivno na srčano i cirkularno zdravlje čovjeka.
Palenta je pogodna i kao hrana za bebe. Ne sadrži gluten i slab je alergen. Brzo i lako se priprema!
Koju palentu kupiti za bebe?
Jasno da je uvek najbolji izbor ono što je domaće. Ako imate svoj kukuruz i možete da napravite svoju palentu i domaće kukuruzno brašno odlično, ali ako nemate, i to je ok.
Postoje palente obogaćene vitaminom C, one sa sitnijim zrnom prilagođene bebama, kao i instant koje se pripremaju za samo 3 minuta. Instant palentu ne bi trebalo koristiti prečesto.
Priprema palente za bebe – recepti
Domaća pura
Sastojci
Voda
Palenta
U šerpicu stavite 4 šolje vode i sačekajte da provri. Zatim dodajte palentu (količina jedne šojlice) i mešajte dok se ne rastvori, odnosno da se razbiju grudvice.
trik da se bolje pripremi palenta jeste da kada voda provri, sklonite šerpicu sa ringle i onda dodajete spremljenu palentu. Nekada se stvore grudvice u momentu kada dodajete palentu u vodu, a posle se teško razbiju. Šerpicu sklonite sa vatre, sjedinite sastojke i onda vratite da se kuva uz konstantno mešanje.
Kako se priprema pura sa jabukama?
Potrebni su vam
Jedna jabuka srednje veličine
Pola šoljice palente
2 dl vode
Operite, oljuštite, iseckajte i skuvajte jabuku. Dovoljno je da omekša tek toliko da može da se ispasira. Bebe je obožavaju!
U vodi u kojoj ste pripremili jabuku, skuvajte palentu i po potrebi dodajte još vode.
Samešajte sa pasiranom jabukom, i obrok je gotov za deset minuta
Priprema palente sa jajima
Dovoljno je da skuvate manju količinu palente, zatim to dodate u miks za omlet. Tom miksu dodate malo mladog luka i koji komadić slanine i dobijete jak, sit i kompletan obrok za vašu bebu. Pogodna je za starije bebe, koje jedu sve skoro što i roditelji.
Priprema palente sa bundevom za decu
Bundeva je toliko zahvalna za kombinovanje jer je prebogata vlaknima koji pomažu pri varenju.
Priprema – očistite bundevu, isecite i kuvajte dok ne omekša. Zatim ispasiranu bundevu sjedinjite sa već skuhanom palentom. Bundeva može biti i pečena, a onda je slađa.
Kako se kuha pura sa jogurtom za bebe, ali i za odrasle?
Najpoznatija kombinacija je upravo ova sa palentom i jogurtom! Jednostavno skuvajte palentu i prelijte sa jogurtom i to je to!Garantujemo da vas vraća u detinjstvo, jer je upravo ova kombinacija najpoznatija!
Priprema palente i spanaća
Spanać se ne kotira visoko na listi omiljene hrane beba. Ali u kombinaciji sa palentom, biva konzumiran.
Dovoljna je samo šaka spanaća opranog i očišćenog propirjana na malo ulja. Kada se spanać onako karakteristično sparuška i potamni, dodate ga u prethodno spremljenu palentu. To izmešate.
Recept za palentu i piletinu
Piiletina spada u vrste mesa koja se najranije daju bebama, ali od grudnog dela, dok se batak daje nešto kasnije. Pileće belo meso se daje od 7 meseca života deteta.
Napravite kašicu od palente i supice sa pilećim mesom. U skuvanu palentu dodajte malo piletine i kašiku ili dve supe i sve ispasirajte. Za 10 minuta kompletan obrok!
Javljajte kako su vam ispali rezultati u komentarima ispod teksta. Zanima nas da ih čujemo!
Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba
0 Comments