Hurme ili datulje (lat. – Phoenix dactylifera) jesu plod palme Phoenix dactylifera, koja pripada porodici Arecaceae. Uzgaja se isključivo zbog svojih jestivih plodova. Pošto ima dugu historiju kultivacije, njeno porijeklo je nepoznato. Pretpostavlja se da potiče iz oaza sjeverne Afrike, a moguće i jugozapadne Azije.

Hurme, njihovi slatki mesnati plodovi, sadrže širok spektar nutritijenata.

Mesnati dio ploda datulje sadrži 44 – 88% svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost datulja u količini od 100 grama iznosi 250 kcal.

Udio masnih kiselina je u datuljama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9%), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

Datulje sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava. Vjeruje se kako datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.

Znanstvena studija objavljena 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju datulja koji doseže čak do 23 vrste aminokiselina od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama), a zahvaljujući određenoj razini pektina, datulje definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.

Nadalje, vitamini su u datuljama prisutni u malim količinama. Datulje sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida.

Kako djeluje hurme?

Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare ako su konzumirali namirnice bogate ovim tvarima.

Poznati nutricionistički časopis International Journal of Food Sciences and Nutrition donosi znanstvenu studiju koja se bavila proučavanjem određenih sastojaka datulja. Osim što sadrže visok postotak ugljikohidrata koji našem tijelu osiguravaju potrebnu energiju, datulje imaju zavidan raspon dijetalnih vlakana, minerala, proteina i vitamina.

Studija također potvrđuje da datulje imaju značajan izvor oleinske kiseline u svojem sjemenu, a sadrže i elementarni fluor koji je koristan za zaštitu zuba od propadanja. Ovakve vrste znanstvenih studija o datuljama poboljšat će naše znanje i zahvalnost za korištenje datulja u svakodnevnoj prehrani, ali ujedno i osvijestiti važnost zdravstvene uloge datulja.

Datulje kalorije:

Nutritivna vrijednost sušenih datulja: ukupno 282 kcal.

Masti (ukupno) – 0,39 g,

Kolesterol – 0 g,

Natrij – 2 mg,

Ugljikohidrati – 75,03 g,

Vlakna – 8 g,

Šećeri – 63,35 g,

Proteini – 2,45 g.

Svježa datulja sadrži 307 kcal.

Datulje su hrana za mozak

Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao ”hrana za mozak”. Upravo zbog toga se datulje preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datulje mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Datulje sadrže elementarni klor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datulja je izvrstan izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Datulje sadrže željezo

Datulje su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 grama datulja sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.

3. Datulje su “zdravi slatkiš”

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 datulje i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.

Datulje su bogate proteinima

Datulje su odličan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi te da održavamo naše mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportaša konzumira nekoliko datulja dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajuću razinu proteina. Budući da su sportaši izloženi svakodnevnim naporima, proteini su vrlo važan čimbenik koji je zaslužan za normalno funkcioniranje mišića.

Datulje poboljšavaju zdravlje kostiju

Datulje su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja vaših kostiju, jačanje koštane strukture te sprječavanje stanja kao što je osteoporoza. Datulje bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju u obitelji slučaj osteoporoze, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.

Hurme potiču probavu

Osobe koje imaju problema sa zatvorom, definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji datulja s obzirom na to da datulje djeluju pogodno na rad probavnog sustava. Zašto su čaroban izbor kada je u pitanju loša probava? Datulje sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redoviti korisnici datulja istaknuli su kako su pogodne kada su u pitanju problemi poput hemoroida.

Datulje izvrsne i u trudnoći

Istraživanja su pokazala da datulje pozitivno utječu na trudnoću i porođaj. Istraživanje je dokazalo da su žene koje su jele datulje tijekom posljednja četiri tjedna trudnoće imale znatno lakši porođaj. Osim toga, datulje pomažu i u gubitku kilograma koji su se nakupili tijekom trudnoće.

Datulje i liječenje visokog krvnog tlaka

Datulje mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka zbog relativno visokog postotka magnezija. O tome trebate li prestati konzumirati lijekove za tlak, svakako se trebate posavjetovati s vašim liječnikom. Redoviti korisnici datulja ističu kako su se uz datulje u potpunosti riješili lijekova za regulaciju tlaka. Dokazano je i da datulje smanjuju rizik od moždanog udara. Provedene studije su dokazale i da magnezij smanjuje rizik od moždanog udara. Svaki puta kada u organizam unesete 100 mg dnevno, rizik od moždanog udara će se smanjiti za 10%. Zvuči kao znanstvena fantastika? Probajte.

Hurme – prirodni lijek za smanjenje boli

Budući da su bogate magnezijem, datulje djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca te smanjuje arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.

Hurme poboljšavaju izgled kože

Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože te održavaju kožu nježnom i glatkom. Datulje bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju uznapredovale probleme s kožom te osobe koje imaju problema s isušivanjem kože zbog svakodnevnog izlaganja ekstremnim vremenskim uvjetima.

Datulje za mršavljenje

Osobe koje jedu više voća i povrća općenito brže gube težinu od osoba koje prehranu ne baziraju na namirnicama koje sadrže visok postotak vlakana. Datulje se smatraju idealnim namirnicama zato što su bogate hranjivim tvarima. Budući da su bogate vlaknima i zdravim masnim kiselinama, datulje mogu pomoći u detoksikaciji organizma. Datulje će zbog visokog udjela vlakana poboljšati vašu probavu te je učiniti redovitom – što je ujedno i prvi korak u procesu mršavljenja. Dnevno možete konzumirati između 4 i 6 datulja.

Hurme i dijabetes

Dijabetičari datulje većinom izbjegavaju zbog visokog postotka šećera, međutim to ne mora biti slučaj. Stručnjaci ističu da ukoliko se datulje konzumiraju u količini od 2 dnevno, nema straha od mogućih posljedica. Ako ste ipak zabrinuti, možete se konzultirati s vašim liječnikom, odnosno stručnjakom.Dijabetičarima datulje mogu biti odličan izbor kada je u pitanju regulacija probave. Osim toga, budući da su bogate vitaminima i mineralima, datulje mogu dijabetičarima osigurati nadoknadu hranjivih tvari.

Izvori: https://www.krenizdravo.hr/prehrana/5-dobrih-razloga-za-vegetarijance-da-jedu-datule-svaki-dan ; https://bs.wikipedia.org/wiki/Hurma

Pogledajte jos korisnih savjeta klikom ovdje!


2 Comments

Napravite džem od hurmi i zamjenite sve druge namaze - domacin.ba · 11. Januara 2022. at 9:39

[…] 2 šolje očišćene hurme […]

Hurme - najzdravije voće - domacin.ba · 28. Januara 2022. at 20:44

[…] najbrže stiže do jetre i šećeri u njoj se najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz žeulca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.