Zdravi desert je sve traženiji. Jeste li probali napraviti?

Dobro je poznato da imamo urođenu sklonost slatkoj hrani još od najranijih dana života. Novorođenče u dobi od 1 do 3 dana starosti pokazuje veću sklonost prema zaslađenim napitcima nego nezaslađenim i to već prilikom prvog kušanja, a njegova reakcija na slatko je blago smiješkanje i oblizivanje gornje usne.

Otkriveno je i da je živac koji provodi osjet okusa od jezika do mozga vrlo osjetljiv i to više nego na ijedan drugi okus. Ponekad ta sklonost prema slatkom može biti tako jaka da nas može dovesti u ozbiljne neprilike.

Zdrava ideja za slatke i ukusne palačinke s bananom, čokoladom i bademima. Umjesto slatkiša koje inače dajete djeci, probajte zajedno sa njima pripremiti ovaj jednostavni, ukusni i zdravi desert.

Sastojci:

– 2 palačinke od zobenog brašna

– 2 banane

– 70 g tamne čokolade

-2 kašike kokosovog šećera ili meda

– 20 pečenih badema

Priprema :

Palačinke ispecite kako inače radite, samo umjesto bijelog brašna stavite zobeno brašno. Nemojte da vas zobeno brašno prevari pa ga stavite previše. Smjesa se u početku čini rijetka, ali stavite malo manje zobenog brašna i pričekajte 2 minute. Brašno će se zgusnuti i biti taman. Palačinke na kokosovom ulju peći.

Bademe staviti u zagrijanu pećnicu na papir za pečenje i pecite oko 10-ak minuta na 180 stepeni. Osjetit ćete da su gotovi po mirisu i boji. Kuhinja će divno zamirisati i bademi će postati smećkasti. Nemojte ih prepeći. Kad su gotovi, nasjeckajte ih na sitnije komade.

Tamnu čokoladu otopite na pari ili laganoj vatri pa dodajte 2 kašike kokosovog šećera ili meda. Pripremljenom čokoladom namažite palačinke, stavite bananu i zarolajte.

Narežite palačinku na kolutiće, a po vrhu pospite malo badema i prelijte još malo čokolade. Vaš zdravi desert je spreman!

Ko zna, možda vam ovaj zdravi desert postane omiljena poslastica.

Izvor : slatkisvijet.com

Još savjeta pročitajte klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.